Гласоподавателите в Сърбия одобриха промени в конституцията, които се отнасят

...
Гласоподавателите в Сърбия одобриха промени в конституцията, които се отнасят
Коментари Харесай

Сръбските избиратели одобриха промени в конституцията, подкрепени от ЕС и САЩ

Гласоподавателите в Сърбия утвърдиха промени в конституцията, които се отнасят за правосъдната власт. Това демонстрират предварителните данни от референдума, извършен в неделя. Промените засягат избора на съдии и прокурори, които съгласно държавното управление ще дадат по-голяма самостоятелност на правосъдната система и ще понижат политическото въздействие.

Съединените щати и европейските страни поддържаха промените, които се преглеждат като основен детайл на кандидатурата на Сърбия за присъединение към Европейския съюз.

Правителството на президента Александър Вучич поддържа измененията. Вучич прикани гласоподавателите да поддържат поправките и сподели, че това ще докара до възстановяване на върховенството на закона и задграничните вложения в страната.

Резултатите при 97 на 100 обработени протоколи демонстрират поддръжка от 60 на 100 от гласувалите. Избирателната интензивност беше едвам към 30 %.

В петък Европейския съюз приветства планувания за 16 януари референдум в Сърбия. Това беше записано в взаимно изказване на делегацията на Европейски Съюз в Белград и посолствата на Франция, Германия, Италия, Англия и Съединените щати.

Референдумът е за конституционни промени в областта на правораздаването. Целта е да бъде деполитизиран изборът на прокурори и съдии и да се помогне на Сърбия по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз. Промените плануват високопоставените магистрати да не се дефинират от Народното събрание, а от Висш съвет на съдиите и от Висш съвет на прокурорите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР