Снимки: Хиляди етнически арменци бягат от Нагорни Карабах

...
Гладни и изтощени етнически арменски семейства напускат домовете си в
Коментари Харесай

Гладни и изтощени етнически арменски семейства напускат домовете си в Нагорни Карабах, след като Азербайджан победи сепаратистките сили в отцепническия регион миналата седмица.

Етническите арменци от Нагорни Карабах – част от Азербайджан, която беше извън контрола на Баку след разпадането на Съветския съюз – започнаха да бягат в Армения тази седмица, след като сепаратистките сили бяха разбити в светкавична операция от Азербайджан военни.

Поне 19 000 от 120 000 етнически арменци, които наричат ​​Нагорни Карабах свой дом, вече са преминали в Армения, каза вицепремиерът Тигран Хачатрян, цитиран от руската информационна агенция ТАСС, със стотици коли и автобуси, претъпкани с вещи, виещи се по планинския път от Азербайджан.

Някои избягаха натъпкани в камиони с открити капаци, други на трактори. Бабата на четири деца Нарине Шакарян пристигна със старата кола на зет си с шест души, натъпкани вътре. Тя каза, че пътуването от 77 км (48 мили) е отнело 24 часа. Не бяха яли никаква храна.

Докато арменците се втурнаха да напуснат столицата на Карабах, известна като Степанакерт от Армения и Ханкенди от Азербайджан, бензиностанциите бяха затрупани от паническо купуване. Властите там казаха, че най-малко 20 души са били убити и 290 са ранени при огромен пожар, когато склад за гориво избухна в понеделник.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР