ГИТ повдигат тема, която не е любима на работодателите, но

...
ГИТ повдигат тема, която не е любима на работодателите, но
Коментари Харесай

ГИТ: Работата на официални празници се заплаща двойно

ГИТ повдигат тематика, която не е обичана на работодателите, само че е значима за чиновниците: 

Предстоящите публични празници съгласно Кодекса на труда са 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност), написа Българска телеграфна агенция. 

Според Кодекса на труда за работата на публични празници работодателят дължи най-малко двойно нарастване,

напомнят от пресцентъра на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ), представени от Българска телеграфна агенция. Ако положеният труд в тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на публични празници, както и в почивни и неприсъствени дни, постоянно е и ексклузивен. Извънредният труд се разпорежда наложително със заповед на работодателя, с която служащите би трябвало да бъдат осведомени минимум 24 часа преди началото на полагането му, показват от ГИТ.

За работещите по график, при сумирано пресмятане на работното време,

работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%.

За разлика от Великден, за честването на който и четирите дни са избрани като празнични, при останалите празници е регламентирано, че в случай че съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. 

Неприсъствен ще бъде 8 май 2023 година (понеделник), тъй като празничният 6 май е в събота. При работа в задочен ден, както и в почивен, с нарастване се заплаща само изключителният труд, и то със 75%.

Инспекцията по труда обръща внимание, че в Кодекса на труда са избрани минималното нарастване на възнаграждението при работа в празнични и почивни дни. Законодателството не лимитира желанието на работодателя да дефинира по-висок % на нарастването. Такъв може да бъде регламентиран и в самостоятелните или в груповите трудови контракти.

Служителите би трябвало да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на ексклузивен труд или поименният график. 

В началото на февруари ГИТ оповестиха, че са установили за година общо 191 200 нарушавания на трудовото законодателство.

Нарушенията по заплащането на труда остават най-честите от всички, свързани с осъществяването на трудовите правни отношения – 21 701, оповестиха тогава от ГИТ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР