Гимназията с преподаване на чужди езици Петър Богдан“ в Монтана

...
Гимназията с преподаване на чужди езици Петър Богдан“ в Монтана
Коментари Харесай

Езиковата гимназия в Монтана постави началото на българо-китайски културен обмен

Гимназията с преподаване на непознати езици „ Петър Богдан “ в Монтана бе хазаин на първото събитие за българо-китайски културен продан в регионалния град. То се организира на 20 януари и беше проведено в партньорство с Институт „ Конфуций “ – София. В него се включиха и представители на СУ „ Цар Симеон Велики “ – Видин.
Причината ПГПЧЕ „ Петър Богдан “ да е хазаин на това събитие е, че учебното заведение предлага курс по китайски от февруари 2023 година Вече са факт първите резултати. Деветокласниците Емили Дубоа и Христиан Николов и учителката по френски Лиди-Ан Гасер устояха изпита HSK-1 с отлични резултати. Сертификатите им бяха връчени от шефовете на институт „ Конфуций “ проф. Аксиния Колева и проф. Лиу Сиумин. Удостоверения получиха и други възпитаници, взели участие в курса. Директорите на Институт „ Конфуций “ изрекоха признателност за ангажираността на Мария Бончева – шеф на гимназията, и приветстваха достиженията на учениците, създали първи стъпки в преодоляването на китайския език. Те благодариха на екипа на гимназията за самодейността, която способства за опознаването на двете култури.
Интересна стратегия предшестваше този церемониален миг. Танцов дует от гимназията извърши типичен китайски танц. Клубът по китайското бойно изкуство Винг Тчун към Младежкия дом направи проява на форми и бойни приложения. Прозвучаха стихове и ария на китайски, изпълнени от възпитаници от гимназиите в Монтана и Видин. Българският фолклор бе показан от Магдалена Тодорова и Мария Алексиева – солистки на певческа група „ Пъстренец Jr. “ и ученички в езиковата гимназия, както и от Представителен танцов отбор „ Пъстрина “. Квартет от гимназията изправи на крайници публиката с песента „ Заедно “. Интересни бяха осъществяванията на посетители от далечната страна, които показаха мелодии на обичайните китайски принадлежности лючин и гуцин, национална ария и танц с копринено ветрило.
След художествената стратегия всички искащи имаха опция да вкусят същински китайски чай, да получат името си изписано на китайска краснопис, да опитат да свирят на музикалните принадлежности, да се облекат в колоритни обичайни костюми, да се срещнат с национални игри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР