Гигантският газов облак Смит (Smith Cloud) ще се сблъска с

...
Гигантският газов облак Смит (Smith Cloud) ще се сблъска с
Коментари Харесай

Гигантски газов облак неизбежно ще се сблъска с Млечния път (ВИДЕО)

Гигантският газов облак Смит (Smith Cloud) ще се сблъска с нашата вселена след към 30 милиона години, оповестява Space.com, като се базира на НАСА.

Облакът Смит е открит през 1963 година и се състои най-вече от водород. Неговата маса милиони пъти надвишава слънчевата. Размерите на облака Смит са 11 000 х 2500 светлинни години. Той се намира на към 8000 светлинни години от нашата вселена и се движи със скорост 240 км/с.

През 2008 година учените към този момент направиха съмнение, че Смит се движи към Млечния път. Новото проучване, извършено от екип на НАСА под управлението на Андрю Фокс, е удостоверило тази догадка и е открило, че конфликтът ще се случи след към 30 милиона години.

„ Облакът неизбежно ще се сблъска с Млечния път – споделя Фокс. – Но нашата вселена не е застрашена от заличаване. В момента на конфликта облакът ще спре да съществува. Част от неговия материал ще премине в нашата вселена, а част ще се разсее в междугалактичното пространство. “

Като място на конфликта се сочи региона към ръкава Персей, на към една четвърт от центъра на галактиката до Слънцето. Сблъсъкът евентуално ще докара до развой на ново звездообразуване. Тази част от материала на облака, която ще попадне в Млечния път, ще бъде способна да основава нови звезди. Учените са стигнали до този извод, като изучили данните от галактическия телескоп „ Хъбъл “.

„ И до през днешния ден не знаем точния генезис на облака Смит – споделя Фокс. – Според една от теориите той се е откъснал от Млечния път и в този момент се връща назад. Според друга облакът се явява извънгалактичен обект, захванат от въздействието на нашата вселена. “

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР