Гигантският айсберг, който се придвижва към антарктическия остров Южна Джорджия

...
Гигантският айсберг, който се придвижва към антарктическия остров Южна Джорджия
Коментари Харесай

Гигантският айсберг, устремил се към населен с пингвини остров, се разцепи преди да нанесе поражения

Гигантският айсберг, който се придвижва към антарктическия остров Южна Джорджия и е опасност за животните, се е разцепил на две елементи поради мощните течения, заяви електронното издание на английския в. " Гардиън ".

 Гигантски айсберг е на път да се сблъска с остров, обитаем с пингвини Виж още

Айсбергът е изгубил част от масата си и е сменил посоката на придвижване, сподели академик, който следи придвижването му.

Айсбергът А68А е доближил тази седмица западния бряг на острова, когато попаднал на мощни течения. Те отклонили посоката на придвижване съвсем на 180 градуса, сподели проф. Герайнт Тарлинг от Британския антарктически институт.

Откъсналото се парче от гигантския хладилник към този момент е обособен айсберг, получили името A68D.

Учените следят от седмици солидния айсберг, който по последни данни бе с повърхност от 4200 кв. км и се движеше бързо към антарктическия остров. Те се притесняваха, че той може да се блъсне в острова и да навреди на пингвините, както и на подводните екосистеми.

В петък А68А бе на към 50 км от западния бряг на острова. Посоката на придвижването му обаче се промени на югоизток, което евентуално ще го отдалечи от брега, само че може би след известно време ще наближи източния бряг на острова. Проф.Тарлинг предизвестява, че екологичната злополука за локалните екосистеми към момента не е избегната.

A68А се откъсна от шелфовия хладилник Ларсен през юли 2017 година Остров Южна Джорджия, ситуиран в южната част на Атлантическия океан, е английска отвъдморска територия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР