Гигантските паяци джоро, които са с размер на човешка длан,

...
Гигантските паяци джоро, които са с размер на човешка длан,
Коментари Харесай

Гигантски паяци превземат Съединените щати

Гигантските паяци джоро, които са с размер на човешка длан, завладяват все по-големи райони в Съединените щати. Паяците се популяризирали от Азия до южните щати на Америка, оповестява Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС..

Нашествието им, обаче, може да се окаже потребно за локалните екосистеми, предава Агенция Франс Прес.

За първи път паякът джоро идва в щата Джорджия през 2013 година

За няколко години мрежите на блестящо жълтите паяци с тъмносини и тъмночервени окраски към този момент са се трансформирали в нормална панорама.

Учените съпоставят новия завоевател със златния копринен паяк, пристигнал в югоизточната част на Съединени американски щати преди към 160 години от тропиците.

В публикация, оповестена в списанието Physiological Entomology, Дейвис и неговият сътрудник Бен Фрик откриват прилики, само че и поразителни разлики сред насекомите: метаболитната скорост на паяка Joro е към два пъти по-висока от тази на неговия братовчед, сърцето му бие 77 % по-бързо, и може да оцелее при къси замръзвания. Това значи, че той може да оцелее по-добре при по-студен климат.

Огромните паяци не са нападателни към хората, а и зъбите им не са задоволително огромни, с цел да съставляват каквато и да е опасност.

Всъщност възходящият им брой може да се окаже потребен, считат биолозите. Паяците могат да обезпечат изобилна храна за локалните хищници, като калните оси, които ловуват паяци. Гущерите също биха се наредили измежду "бенефициентите " от новите посетители.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР