Гигантските настолни компютри, днес са се превърнали в тънки и

...
Гигантските настолни компютри, днес са се превърнали в тънки и
Коментари Харесай

Мобилните телефони убиват планетата

Гигантските настолни компютри, през днешния ден са се трансформирали в тънки и ръчни дребни устройства, а методът по който използваме тези дребни устройства, стартира да оказва все по-голямо въздействие върху международното „ произвеждане “ на въглерод.

Все повече и повече данни се съхраняват в облачни услуги и всяко известие, фотография или видео файл в платформи като Instagram, изискват по-големи сървъри които да съхраняват всички тези данни.

Компютърните и осведомителните технологии представляваха едвам 1% от въглеродните излъчвания през 2007 година, само че през днешния ден те към този момент са три пъти повече, и наподобява че ще доближи до 14% до 2040 година

Освен в случай че интернет фирмите в действителност не стартират да употребяват зелена сила за своите центрове за данни.

Масово хората считат, че скромните им смарт телефони, имат минимално влияние върху въглеродните излъчвания. Но това по никакъв начин не е по този начин.

Тъй като при самото основаване на всеки смарт телефон се отделя въглероден диоксид в атмосферата.

След пресмятане, за интервала от две години в койти се употребява, се получава резултат от почти 22 кг CO2 на смарт телефон.

А всички знаем, че множеството консуматори на мобилни телефони ги сменят с нови модели на всеки две години.

Също по този начин, по-големите екран, които се създават за днешните смарт телефони, имат доста по-голямо влияние върху въглеродните излъчвания спрямо по-малките модели.

Компаниите произвеждащи смарт телефони обезверено се пробват да наподобяват загрижени за околната среда, като разполагат със схеми, в които да демонстрират своите положителни планове, като да вземем за пример стратегии за преработване.

В реалност обаче единствено 1% от смарт телефоните се рециклират.

Това е изключително обезпокоително, защото някои от редките детайли в тях може да свършат още този век.

Подобен дефицит може да има съществени геополитически последствия, като да вземем за пример нуждата от добиване на литий, употребен в батериите на смарт телефоните, е една от аргументите за отстраняването на Ево Моралес от властта в Боливия.

Какво да създадем по въпроса за понижаване на въглеродните излъчвания посредством нашите мобилни телефони, отговорът е относително елементарен: просто използвайте вашите телефони по-дълго време.

В реалност, в случай че потребителите просто използваха телефоните си по-дълго време, най-малко с една трета, това ще понижи въглеродните излъчвания толкоз, колкото са годишните въглеродни излъчвания отделяни от Република Ирландия.

Greenpeace даже направи лист с 17 от водещите международни компании за потребителска електроника, и какво те вършат за справяне с въздействието върху околната среда.

Както бе упоменато, щом се отнася до въглеродните излъчвания, с най-голямо влияние върху тях са сървърите за данни.  

А нашият захласнат от обществените медии живот изисква от ден на ден центрове за данни за възходящата ни потребност от предпазване.

Използвайки сега 3% от международната електрическа енергия и произвеждайки 2% от световните въглеродни излъчвания, прогнозите са, че до 2040 година те ще доближават до равнища, колкото на цялостен Съединени американски щати.

Има ли място за терзание? Да, само че има и място за оптимизъм.

Защото, Гугъл и Фейсбук дадоха обещание да стартират да доставят сила за своите големи центрове за данни от 100% възобновими енергийни източници, а Apple към този момент е доста по-напред от тях, като производството на сила за техните сървъри за данни към този момент е с нулев % на въглеродни излъчвания.


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% гратис!

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР