Гигантски скандал за ролята и действията на разследващите журналисти от

...
Гигантски скандал за ролята и действията на разследващите журналисти от
Коментари Харесай

Канадска айти компания съди разследващи журналисти у нас

Гигантски скандал за ролята и дейностите на проверяващите публицисти от " Bird.bg " гърми от дни поради публикуваната от тях информация, че интернационална компания, основана у нас, е директно виновна за модерирането на така наречен българска секция във фейсбук платформата, освен това с обвиняване, че това се случва в интерес на кремълската агитация и че е част от хибридната война.

Става въпрос за TELUS, чиято благосъстоятелност у на се държи от българка и двама непознати жители, която била сключила контракт с Meta на Марк Зукърбърг за следене на изявленията на български език. TELUS в България се обслужва от аутсорс компанията " Колпойнт ню Юръп " посредством Кристина Иванова, Ксавие Марсенак и Томас Бари. 

Според публицистите обаче подизпълнителят обслужва съветския интерес. За задачата през уикенда от страницата на Бюрото за проверяваща публицистика разгласиха профилните фотоси на десетки мъже и дами, споделили обществено, че работят за въпросната компания.





И заплашиха, че ще разкрият и адресите, и телефонните им номера, при положение, че не спомагат с информация за разкриването на дълбините на модерирането на фейсбук платформата у нас. Действията на публицистите възмутиха мнозина и бяха окачествени като неприемливи.

Днес от Телъс изпратиха и публично мнение, като декларират, че ще съдят публицистите:

" Във връзка с оповестени неточни изказвания във фейсбук обява на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) от 26.11.22 година, бихме желали да изразим следното мнение:
Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и погрешни изказвания, подтикващи към принуждение и разпра с наши чиновници, несъвместими с правилата на демократичното общество и справедлива публицистика.

Здравето, сигурността и благополучието на чиновниците ни постоянно е било и продължава да бъде главен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си поддръжка към всеки един от тях и ще подсигурим всички запаси за опазване на тяхното физическо и ментално здраве.

Вече са подхванати нужните юридически дейности към разпространителите на съответните погрешни изказвания. Смятаме за неприемливо и извънредно аморално потреблението на персонални профили в обществените медии на наши чиновници без тяхно позволение. По този метод, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достолепие, както и приносът към компанията ни и обществото.

TELUS International e обществено търгувана компания, от която мажоритарният дял е благосъстоятелност на TELUS, водещ канадски телеком. Компанията е одобрен снабдител на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 чиновници в световен мащаб. В България обслужва над 50 клиента и е най-големият шеф в бранша с над 4500 чиновници. Това са хора с друга експертиза, измежду които има както студенти, за които това е първа работа, по този начин и експерти с дълготраен опит.

Решително се противопоставяме, също по този начин, на всевъзможни внушения за присъединяване в незаконосъобразни дейности или връзки с политически партии. Публикуването на подправени изказвания в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни обстоятелства и тествана информация, изрично опонира на етичните правила на публицистиката. Благодарим откровено на всички, които показаха поддръжка за нашите чиновници и компанията! Вярваме, че това е верният метод за реакция към всяко непозволено деяние, което накърнява престижа на даден човек или организация ", написаха от там. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР