Гигантската пустинна буря на Марс от 2018-а бе нещо повече

...
Гигантската пустинна буря на Марс от 2018-а бе нещо повече
Коментари Харесай

На Марс бе открита невиждана досега химична реакция

Гигантската пустинна стихия на Марс от 2018-а бе освен това от най-обикновено представление. Благодарение на нея се натъкнахме на газ, който до момента не бе откриван в атмосферата на планетата. За първи път галактическият уред ExoMars засече следи от водороден хлорид, формиран от по един атом водород и хлор.

Как се е озовал този газ там?

„ Открихме водороден хлорид за първи път на Марс – споделя физикът Кевин Олсън от Оксфордския университет. – Това е първото засичане на халогенен газ в атмосферата на Марс и единствено по себе си съставлява нов химичен цикъл, който занапред ни следва да разберем. “

От много време насам учените държат под око газовете в атмосферата на Марс, съдържащи хлор, защото те биха могли да потвърдят дали планетата е вулканично дейна или не. Ако водородният хлорид обаче е създаден в резултат на вулканична интензивност, щяхме да следим периодически пикове на този газ (и той щеше да бъде съпроводен от други вулканични газове). Случаят обаче не е подобен. Водородният хлорид е засечен и в северното, и в южното полукълбо на Марс по време на пясъчната стихия, а отсъствието на други вулканични газове е озадачаващо.

Това значи, че газът е създаден от други процеси. За благополучие, на Земята настъпват сходни процеси, които биха могли да обяснят евентуално тази тайнственост. Нужни са няколко основни съставки. Първо – натриев хлорид (т.е. елементарна сол), получен от изпарителните процеси. На Марс е цялостно с такива, счита се, че те са „ остатъци “ от античните солни езера. Когато пустинната стихия стартира да бушува по повърхността, натриевият хлорид се изхвърля в атмосферата.

Идва ред и на полярните шапки на Марс, които, когато се затоплят през лятото, сублимират. Когато новообразуваните водни изпарения се смесят със солта, крайният резултат е хлор. Хлорът пък реагира в допълнение и образува водороден хлорид.

Източник: ESA

„ Нужни са водни изпарения, които да освободят хлора. Необходими са и вторичните артикули на водата – водород – с цел да се образува водороден хлорид. Водата е основен детайл в тази химия – споделя Олсън. – Забелязахме корелация и с прахта – засякохме по-големи количества водороден хлорид, когато пясъчната интензивност се ускори – това са процеси, свързани със сезонното стопляне на южното полукълбо. “

Този модел се поддържа и от обстоятелството, че водородният хлорид е открит и през 2019-та по време на пясъчния сезон. Екипът обаче към момента проучва тези проби. Бъдещите наблюдения ще ни разрешат да придобием по-ясна визия за циклите на тези процеси.

Междувременно лабораторните опити, моделирането и симулациите ще оказват помощ на учените да отхвърлят евентуалните механизми, свързани с отделянето на водороден хлорид в марсианката атмосфера.

Изследването е оповестено в Science Advances.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР