Getty Images Шокиращи кадри от пазари в Азия: заклани диви животни

...
Getty Images
Шокиращи кадри от пазари в Азия: заклани диви животни
Коментари Харесай

Учени: От Азия идва по-страшна пандемия от коронавируса, ако не се вземат мерки

 Getty Images Шокиращи фрагменти от пазари в Азия: заклани диви животни и рояци мухи към тях; търговци, сновящи по напоената с кръв земя; чували с жаби и още, и още. Нека не забравяме: 70% от заболяванията се предават на индивида от животни.

Вече от дълго време знаем, че сегашната пандемия от коронавирус тръгва от един пазар за диви животни в китайския град Ухан. Именно там за първи път рисковият вирус се е трансферирал от животно на човек - според доста специалисти, в началото болестта е предадена от прилеп на панголин, а от него и на индивида.

На пазара в Ухан търговците събират на едно място най-различни екзотични животни, чиито пътища в природата в никакъв случай не се пресичат. Нито пък индивидът принадлежи към техните ареали, т.е. местообитанията им. И когато на подобен пазар диви животни се колят напряко пред очите на купувачите, вирусите си устройват угощение. Подобни пазари има из цялостен Китай, а и в много други азиатски страни.

Шокиращи фрагменти

Какво се случва на тези места показва едно видео на организацията за отбрана на животните PETA. То е снимано на два такива пазара - в индонезийския град Томохон и в тайландската столица Банкок. А фрагментите в него са шокиращи: щандове, отрупани с мъртви диви животни, и рояци мухи, накацали върху тях; кръв, която се стича от труповете на закланите животни; търговци, сновящи по всички страни по напоената с кръв земя и пипащи с ръце парчета свинско месо; трупове на кучета, свине и змии; цялостни чували с жаби и така нататък

" Следващата пандемия към този момент чука на вратата ", предизвестяват от PETA и още веднъж приканват СЗО да изиска закриването на тези пазари - вкл. и някои пазари за животни в Германия. В тази връзка телевизия RTL напомня, че човек може да се болести с някой вирус и от крава да вземем за пример. Според данни на Организация на обединените нации, 70% от всички заболявания са предадени на индивида от животни.  " Билд Цайтунг " напомня, че в Китай и други азиатски страни продаваните на тези пазари змии, плъхове, прилепи, панголини и други животни се считат за деликатеси.

Германският министър на стопанската система Петер Алтмайер се ангажира да повдигне тематиката на срещата на Г20. Всъщност още през февруари Китай забрани развъждането и потреблението на диви животни. Кирстен Татло от Германското сдружение за външна политика обаче е скептична: " И след епидемията от ТОРС (Тежък Остър Респираторен Синдром) през 2003 година бяха подхванати ограничения против този тип търговия с животни, само че не след дълго всичко си потегли както е било. " Възможно е в този момент да се случи същото, предизвестява експертката и добавя, че формалната възбрана може да накара тази търговия да излезе в конспиративност.

Може да има и още по-тежки пандемии

Ренате Кюнаст от немските Зелени чака нови пандемии, в случай че нищо не се промени. За същото предизвестяват и доста учени. Защото потреблението на диви животни, считани в Азия за деликатес, е единствено едната страна на казуса. Другата е обвързвана с обичайното потребление на части от диви животни за разнообразни цели. Така да вземем за пример люспите от бронята на панголините намират приложение в обичайна китайска медицина, четем на уеб страницата tag24.de.

" Докато диви животни не престават да се употребяват за консумация или за други цели, ще има нови епидемии ", споделят американските откриватели Джаред Даймънд и Нейтън Улф от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.  " Вирусът, който ще пристигна след COVID-19, може да ни засегне още по-тежко. Няма никакви биологични аргументи да считаме, че бъдещите епидемии няма да отнемат по 100 милиона човешки живота и да хвърлят планетата в депресии, каквито историята дотук не познава ", предизвестяват двамата учени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР