Героите на Освобождението оживяха в детски рисунки. Младите творци от

...
Героите на Освобождението оживяха в детски рисунки. Младите творци от
Коментари Харесай

Каним потомци на руски воини, загинали за Освобождението

Героите на Освобождението оживяха в детски рисунки. Младите създатели от България и Русия вземат участие в общ план на българския в. " Стандарт " и най-голямата съветска медийна група РИА-Новости - Россия сегодня - Спутник, отдаден на 140-годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България. В навечерието на националния ни празник 3 март резултатите от плана бяха показани с телемост сред София и Москва.

Конкурсът даде опция децата да изразят своя взор и своите усеща за историческите събития, сподели посланикът на България в Москва Бойко Коцев. Той акцентира, че мнозина съвременници дефинират Руско-турската война като най-справедливата на ХІХ век.

Подобни планове са от голямо значение за патриотичното образование на младежите, сподели и съветският дипломат в София Анатолий Макаров. И двамата дипломати поздравиха публицистите за значимостта на самодейността им.
Искахме да забележим героите на Освобождението през погледа на българските и съветските деца, тъй като историята има най-голяма стойност тъкмо за младото потомство, сподели основният редактор на в. " Стандарт " Славка Бозукова.

Подобни междукултурни планове разрешават да градим общо бъдеще и да укрепваме другарството, съобщи и Наталия Тюрина, шеф просветителни планове в МИА " Росссия сегодня ". Чрез „ Стандарт " бих желал да поканя у нас околните на десетките безименни съветски воини, починали за Освобождението на България, съобщи Румен Петков, член на Инициативния комитет по отбелязване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Приемам предлагането на Румен Петков, отговори госпожа Бозукова. По думите й поканата към околните на починалите съветски бойци може да стане основата на нов план сред „ Стандарт " и РИА Новости. Тя заяви още, че в границите на сегашния план са събрани над 100 детски рисунки, отдадени на Руско-турската война. Част от тях ще бъдат изложени в Руския културно-информационен център. Предвижда се и галерия на 4 март, която ще бъде посетена от патриарсите на България и Русия - Неофит и Кирил.

В конференцията, излъчена онлайн в София и Москва, от българска страна участваха още издателят Иван Гранитски, шефът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов, възпитаници от Руската гимназия в София. От съветска страна участваше още държавната художествена школа " Царицыно " Ефим Рачевски. Той съобщи, че планът е знак за духовно единение. Чудесно е, че децата проправят пътя на връзките сред нашите нации.

* * * * *

Искаме да забележим Освобождението
през погледа на младежите

Славка Бозукова, основен редактор на в. " Стандарт "

С сътрудниците и сътрудници от съветската медийна група РИА-Новости - Россия сегодня и Спутник, взехме решение да отбележим 140-годишнината от Руско-турската война и Освобождението на България през погледа на българските и съветските деца, тъй като историята има най-голяма стойност тъкмо за младото потомство.

В рамките на състезанието от българска страна събрахме над 100 детски рисунки. Забележителни се оказаха познанията по история на младите български създатели, събрали куража да изобразят популярните герои на войната - генералите Столетов, Скобелев, Радецки, както и храм паметниците на връх Шипка и мавзолеят- костница в Плевен.

Призьорите от състезанието могат да бъдат видени на галерия в Руския културно-информационен център в София. Те ще бъдат изложени и по време на срещата сред българския патриарх Неофит и съветския патриарх Кирил, който идва в България в навечерието на годишнината.

Пожелавам триумф на всички млади създатели, които вземат участие в изложбите и в Москва, и в София, да осъществен фантазиите си и да не престават да черпят ентусиазъм от историята. И да не не помнят че бъдещето зависи от тяхното въображение.

Имаме общ
културен код

Елеонора Митрофанова, началник на федералното агентство Россотрудничество

Миналата година имаше пленери и екскурзии в България. Нашите създатели показаха усещанията си в тези невероятни рисунки. Това на процедура са професионални работи.

Днес доста от младежите не познават добре историята. Тя постоянно се политизира. Затова е значимо Русия и България да поддържат историческата истина за онази война. Освобождението на България от османско робство, решаващото присъединяване на Русия и последвалите дипломатически договаряния в Сан Стефано и Берлин - това свидетелства за допустимо най-дълбоките взаимни корени преди всичко православието. Тези корени ни сближават и са част от общата ни страница, нашият общокултурен код, който е полезност за общославянските нации. За да може младото потомство по-добре да знае историята си, на нас ни са ни нужни такива прелестни мероприятия.

Припомняте поуките
от историята

Иван Гранитски, шеф на издателство Захарий Стоянов "

Идеята деца да рисуват героите на Освобождението е следващата патриотична самодейност на в. " Стандарт ", която заслужава възторженостти. Заедно с сътрудниците си от РИА-Новости - Россия сегодня - Спутник вие припомняте поуките от историята. Днес, когато доста полезности девалвират, е изключително значимо да имаме памет за предишното. Искам да уверя съветските ни другари, че в България не са забравени свидните жертви, нито вековното изпитание на съветския народ, на съветската интелигенция, на съветската православна черква за освобождението на южните славяни, на българския народ. Връзките сред съветски и български създатели и този план го потвърждава. Продължава и издаването на съветска литература в България.

Имаме епохи
напред дружно

Румен Петков, ръководител на Инициативния комитет за честванията на 140 години Плевенска епопея

В България има връх Столетов, има парк Скобелев, всички знаят ген. Тотлебен, ген. Гурко. В България няма връх Джон и това има своето пояснение, тъй като в България са костите на стотици хиляди руснаци, дали най-святото - живота си, за своите братя славяни българи. Има едно стихотворение Георги Константинов - " Балада за низшите чинове ". В него се споделя: Те не пиеха шампанско и не играеха полка, само че те са създали съзнателния избор да оставят живота си тук за братята си славяни-българи. Имаме епохи зад себе си. Важно е да не забравяме, че напред също имаме епохи дружно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР