Германците са оптимисти, италианците са песимисти: според едно ново изследване,

...
Германците са оптимисти, италианците са песимисти: според едно ново изследване,
Коментари Харесай

Защо германците са най-щастливите в ЕС

Германците са оптимисти, италианците са песимисти: съгласно едно ново проучване, жителите на Германия са най-щастливите европейци. Те са удовлетворени от живота в страната си и имат единствено един проблем... Но той е обвързван с Европейски Съюз.
 
Германците гледат в бъдещето общо взето с оптимизъм: съвсем 60% от тях считат, че страната им се движи в вярната посока, 63% са удовлетворени от действието на демокрацията, а цели 77% споделят, че през последните две години икономическото им състояние или е останало непроменено, или даже се е подобрило.
 
Това излиза наяве от изследването " еupinions " на фондация " Бертелсман ". Авторките му Изабел Хофман и Катерин де Фриз са се допитали освен до германците, а до жителите на всички 28 страни от Европейски Съюз. Общият брой на интервюираните е 10 000.

Според отчет: Швейцария е най-хубавата страна в света, България е на 63-то място

А първият значим извод от допитването гласи: германците са по-доволни от всички останали европейци, отбелязва Deutsche Welle. Доволни обаче от себе си – не и от самия Европейски Съюз.

При нас всичко е наред, само че не и в Европейски Съюз
 
72 на 100 от германците декларират, че не са удовлетворени от посоката, в която се движи Европейски Съюз. " Нагласите в Германия в това отношение са странни, да не кажа изкривени: в Германия всичко е наред, но в Европа нещата вървят на зле ", разяснява Изабел Хофман.

Марсел Фрачер, президент на Германския институт за стопански проучвания, споделя: " Задоволството на германците от личното им икономическо състояние е в контрастност с недоволството им по отношение на незадоволителната обществена правдивост. " А това значи, че доста хора в страната чакат повече взаимност и по-силна заварка на обществото, счита Фрачер.

Публикуваха лист на най-щастливите страни, вижте къде е България

Според него обаче е рисково, когато толкоз доста хора са по-доволни от протичащото се в личната им страна, в сравнение с от процесите в Европейски Съюз - както е в тази ситуация с германците. Критиката против Европейски Съюз е резултат от засиления шовинизъм, споделя той. " Много национални политици, в това число и в Европейски Съюз, злоупотребяват с Европейски Съюз и с еврото, оправдавайки с тях своите лични неточности. "

" Доминиращото въодушевление в Германия е положително ", обобщава Изабел Хофман. А аргументите за това са фактори като стабилната валутна обстановка, която успокои германците, както и интернационалната конюнктура - Брекзитът, избирането на Доналд Тръмп и напреженията през 2016, които по-скоро ги тормози. " Хората се питаха: Господи, накъде е тръгнал светът? " Освен това предстояха избори в Австрия, Нидерландия и Франция, а десните популисти набираха сили.

Българският абсурд - ние сме неудовлетворени, само че щастливи

После обаче пристигна обратът. От началото на 2017 година настъпи известно усмиряване и хората усетиха някакво облекчение, изяснява Хофман. Изборите в горепосочените европейски страни не приключиха по този начин, както мнозина се притесняваха. И в Германия вътрешнополитическият спор към вероятните решения на бежанската рецесия последователно затихна. С две думи: позитивни трендове както в страната, по този начин и в Европа, към които се прибавя постоянното икономическо състояние. " Една необикновена обстановка, в която кокошката на съседа не ни наподобява като угоена гъска ", обобщава Хофман.
 Италия Европейски Съюз ThinkStock/Getty Images
Нещастните италианци

В други европейски страни обаче настроенията са напълно разнообразни. Според данните от допитванията на " Бертелсман ", в Италия да вземем за пример едвам 13% от хората са удовлетворени от ситуацията в страната. По този индикатор те в действителност са най-нещастните в Европейски Съюз. И това е разбираемо, тъй като повече от половината интервюирани италианци споделят, че икономическото им състояние се е влошило.

Някои нации са родени да бъдат ядосани и нещастни

Пак италианците са най-недоволни и от друго: от посоката, в която се движи Европейски Съюз. Тенденцията там е явна. " След като Италия получава слаба оценка, значи и Европейски Съюз би трябвало да получи слаба оценка ", изяснява Изабел Хофман. Хората явно към този момент не вършат огромна разлика сред общоевропейската и националната си политика.

Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа

И въпреки всичко, за какво в шестте огромни страни в Общността (Германия, Франция, Англия, Италия, Испания и Полша) най-много 38% от хората са удовлетворени от курса на Европейски Съюз? Според Хофман обяснението е следното: множеството рецесии, провокации и компликации в последно време се разискват не на национално, а на европейско ниво. " А медиите постоянно показват работата на Европейски Съюз като някакво непрестанно справяне с рецесии ", споделя Хофман.
 
Накрая: още няколко забавни числа от Германия. За разлика от останалите страни в Европейски Съюз, в Германия цели 80% от хората се разпознават с центристки политически възгледи, като 44 на 100 клонят към лявоцентристки. И едвам 7% от германците се афишират за десни популисти. За целия Европейски Съюз очевидно важи правилото: недоволните залитат към десния популизъм.

Българите не били нещастни, обичали да се показват за такива

На идните избори за Бундестаг по този начин разказаният оптимизъм на хората в Германия ще помогне най-много на една жена: Ангела Меркел. По време на предходната си предизборна акция тя излезе с мотото " Вие ме познавате ", заложи на непоклатимост и последователност и завоюва. " Разпространеното чувство в Германия може да се заключи с думите " Справяме се, без значение от всичко ", изяснява Хофман.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР