Германското външно разузнаване обяви в петък, че дъщерята на един

...
Германското външно разузнаване обяви в петък, че дъщерята на един
Коментари Харесай

Дъщерята на Химлер е работила за германското разузнаване след войната

Германското външно разузнаване разгласи в петък, че дъщерята на един от най-високопоставените нацистки функционери Хайнрих Химлер е работила за немското външно разузнаване (BND) през 60-те години, въпреки тя в никакъв случай да не се е разграничавала от нацизма и да е отричала Холокоста, съобщи организация " Ройтерс ".

Гудрун Бурвиц умря на 88-годишна възраст през май, а по-късно немският таблоид " Билд " писа, че тя е работила за BND. Разузнаването след това удостовери информацията и подгря дебаат за толерантността на управляващите във Федерална република Германия към фигури от нацисткия режим и негови последователи през Втората международна война. Химлер - пълководец на могъщата паравоенна организация " Шуцщафел " (SS) и считан за " втория човек " след Адолф Хитлер - е основна фигури в изтребването на шест милиона евреи. Самоубива се през 1945 година

Ръководителят на историческия отдел към BND Бодо Хехелхамер разгласи, че " госпожа Бурвиц е била член на BND няколко години до 1963 година под друго име ". По думите му моментът, в който тя е спряла да работи за организацията, " съответствува с началото на смяна в разбирането по какъв начин би трябвало да се работи със чиновници, свързани с нацистите. " Разкриването на информацията е изключение поради гибелта ѝ, а организацията няма навика да разяснява сегашни или някогашни чиновници.

Според " Франкфуртер алгемайне цайтунг " става въпрос за интервала от края на 1961 година до есента на 1963-а. Смята се, че десетилетия наред е била дейна в крайнодесни кръгове.

В последните години разследващата работа все по-често бива подложена на критика, че крайнодесни екстремисти са били нейни членове в годините след войната. Самият началник на BND по времето, когато Бурвиц е била там, е някогашният пълководец от нацисткото военно разузнаване Райнхард Гелен, заемал поста до 1968 година Заради тези " петна " от предишното съществува и изследователската група " История на BND ", която е звено към службата и на която Хехелхамер е представител.

На дневен ред е и фактът, че в най-малко няколко институции, свързани със сигурността, в това число армията, към момента има поддръжници на крайната десница. Въпросът стана изключително мъчителен през предишното десетилетие насам, около процеса против групата " Националсоциалистически ъндърграунд ", убивала чужденци сред 2000 и 2007 година Процесът, почнал през 2013 година, извади на показ латентни расистки настроения измежду представители на контраразузнаването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР