Германското министерство на икономиката обмисля набор от мерки, за да

...
Германското министерство на икономиката обмисля набор от мерки, за да
Коментари Харесай

Германия подготвя стратегия за икономическо откъсване от Китай

Германското министерство на стопанската система обмисля набор от ограничения, с цел да направи бизнеса с Китай по-малко прелъстителен. Правителството се стреми да понижи зависимостта си от азиатската икономическа суперсила, споделиха пред Reuters двама души, осведомени с въпроса.

Мерките могат да включват понижаване или даже унищожаване на гаранции за вложения и експорт за Китай и преустановяване на насърчаването на търговски панаири и образование на мениджъри там. Заемите от държавната насърчителна банка KfW могат да бъдат пренасочени към планове в други азиатски страни, като Индонезия, в сходство с опитите за диверсификация на търговията и увеличение на бизнеса с демокрациите.

Министерството също по този начин обмисля инспекция освен на китайските вложения в Германия, само че и на немски вложения в Китай, сподели един от източниците на Reuters.

Освен това държавното управление обмисля да подаде тъжба до Световната комерсиална организация по отношение на това, което счита за „ нечестни китайски търговски практики “, дружно с Групата на седемте богати демокрации (Г-7), сподели обособен източник.

Трябва да покажем на Пекин, че сме подготвени да се борим за правилата на справедливостта “, сподели източникът.

Говорител на министерството на стопанската система отхвърли да разяснява тези съответни ограничения, само че сподели, че министерството създава целеви ограничения „ за подкрепяне на диверсификацията (на търговията и веригите на доставки) и укрепването на устойчивостта “.

Министерството към този момент беше решило повече да не дава капиталови гаранции за планове в региона на Синцзян или на компании с бизнес връзки там заради опасения за нарушавания на човешките права там и липса на надеждна информация.

През май министерството на стопанската система отхвърли гаранции на Volkswagen за нови вложения в Китай заради опасения за Синдзян.

Китайското външно министерство не отговори незабавно на питане на Reuters за коментар.

Плановете означават отклоняване от политиките на Берлин, водени по времето на някогашния канцлер Ангела Меркел, която взимаше големи бизнес делегации със себе си при честите си пътувания до Китай и наблюдаваше взрива в китайско-германските стопански връзки.

Китай стана най-големият търговски сътрудник на Германия през 2016 година с размер на търговията от над 245 милиарда евро предходната година, което спомогна за растежа на най-голямата стопанска система в Европа, насочена към износа.

Германските производители на коли са изключително мощно изложени на китайския пазар, като Volkswagen прави към половината от облагите си там. Германия и Европа също разчитат на Китай за избрани първични материали, като да вземем за пример редкоземните детайли.

През последните години немски политици и бизнес водачи към този момент се застъпиха за по-голяма диверсификация на търговията с Азия в отговор на стягането на контрола на Пекин над обществото и стопанската система при президента Си Дзинпин.

Малко преди да напусне поста предходната година, Меркел призна пред Reuters, че първоначално може да е била наивна в някои области на съдействие с Китай.
Новата тактика за Китай
Новото немско държавно управление се споразумя за по-твърда позиция по отношение на Китай в своето съдружно съглашение, обещавайки да понижи стратегическите зависимости от своя „ систематичен противник “ и споменавайки за първи път въпроси, чувствителни за Пекин, като Тайван и Хонконг. Канцлерът Олаф Шолц направи първото си посещаване в Азия в Япония, за разлика от Меркел, която посети точно Китай.

Берлин работи върху тактика за национална сигурност, която би трябвало да загатва Китай, и съответна тактика за Китай, която има намерение да разгласява през идната година, споделиха източниците.

Партията на Зелените, отговаряща както за стопанската система, по този начин и за външните министерства, споделя, че е изключително загрижена за нарушаванията на правата на индивида и рисковете Германия да бъде обвързана с все по-напориста властническа страна, като Русия е подобен образец.

Не можем... да си позволим просто да се държим, като следваме мотото „ бизнесът преди всичко “, без да вземем поради дълготрайните опасности и зависимости “, сподели външният министър Аналена Бербок на годишния конгрес на посланиците тази седмица.

„ В реалност в никакъв случай не сме получавали на ниска цена газ от Русия “, сподели тя. „ Плащахме двойно или тройно повече за всеки пространствен метър съветски газ в нашата национална сигурност. “

Социалдемократите на Шолц са по-резервирани по отношение на разклащането на лодката, споделиха източници. Шолц предизвести за отрицателните последствия от всяко „ обособяване “ от Китай и изрази убеденост, че фирмите към този момент се диверсифицират.

Фирмите и корпоративните асоциации все по-често излагат своите опасения по отношение на по-твърдата политика в Китай, като се афишират за диверсификация на търговията, вместо за конфронтационни стъпки на толкоз значим пазар.

Не можем да изолираме Китай “, сподели Хилдегард Мюлер, началник на немската автомобилна асоциация VDA, пред цифровото издание Table Media. „ Това би било наивно – и съдбовно, както политически, по този начин и стопански. “

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР