Германският парламент одобри в петък нов закон за имиграцията, предназначен

...
Германският парламент одобри в петък нов закон за имиграцията, предназначен
Коментари Харесай

Германия одобри закон за имиграцията в опит да привлече квалифицирани кадри

Германският парламент утвърди в петък нов закон за имиграцията, предопределен да притегли квалифицирани служащи в страната, която страда от невиждан дефицит на работна ръка, нанасящ удар върху стопанската система ѝ, съобщи " Ройтерс ".

Законът - подкрепян от ръководещите, лявоцентристката Германска социалдемократическа партия, демократичната Свободна демократическа партия и Зелените - събра 388 гласа " за ", до момента в който 234 депутати гласоподаваха " срещу ", а 31 се въздържаха.

Консервативен парламентарен блок, формиран от опозиционния Християндемократически съюз и баварската сестринска партия Християнсоциален съюз, гласоподава срещу закона с аргумента, че той ще улесни навлизането на неквалифицирани служащи.

Крайно дясната партия " Алтернатива за Германия " също гласоподава срещу.
Законът включва точкова система, която понижава пречките за влизане на претендентите съгласно техните професионални квалификации, възраст и езикови умения.

По-рано тази година Асоциацията на немските търговско-промишлени камари съобщи, че повече от половината немски компании се затрудняват да запълнят свободни работни места заради липса на квалифицирани служащи.

Делът на фирмите, изправени пред компликации при наемането, е на най-високото си равнище до момента, откри асоциацията в изследването си измежду 22 хиляди компании, като 53% оповестяват за дефицит.

 Германия регистрира рекорден дефицит на квалифицирани служащи през 2022 година Германия регистрира рекорден дефицит на квалифицирани служащи през 2022 година

" Дойче веле " отбелязва, че промяната цели да насърчи повече хора от страни отвън Европейския съюз да отпътуват за Германия за работа.

" Този проектозакон обезпечава просперитета в Германия ", сподели министърът на вътрешните работи Нанси Фезер от лявоцентристката Социалдемократическа партия, до момента в който представяше проекта на държавното управление в залата сутринта, само че добави, че той ще работи единствено в случай че бюрократичните спънки бъдат преодолени по време на осъществяването му.

" Неприемливо е да би трябвало да попълните 17 разнообразни заявки, с цел да доведете нов болногледач в страната ", акцентира тя.

Новата " Карта с благоприятни условия "

Голямо изобретение в закона е така наречен " карта с благоприятни условия " и свързаната с нея точкова система, позволяваща на чужденци, които към момента нямат уредена работа, да отидат в Германия за една година, с цел да си намерят такава.

Необходимо изискване за приемане на картата ще бъде професионална подготовка или висше обучение.

Картите ще бъдат давани на тези, които дават отговор на избран брой условия, за които ще се присъждат точки. Това могат да бъдат притежаване на немски и/или британски език, съществуващи връзки с Германия и капацитет за придружаване на сътрудници в живота или съпрузи на немския пазар на труда.

Картата с благоприятни условия ще разрешава също краткотрайна работа до 20 часа седмично до момента в който се търси квалифицирана работа, както и работа на изпитателен период.

Интегриране на бежанци

Тези, които чакат утвърждение за леговище и са внесли молбата си до 29 март 2023 година, имат подобаващите квалификации и предложение за работа, също ще могат да се причислят към пазара на труда. Това би им разрешило да влязат и в професионално образование.

Подобна смяна важи и за хората с туристическа виза. От тях няма да се изисква първо да изоставен страната, преди да се върнат за работа.

Признаване на дипломи

Голяма спънка пред имиграцията от дълго време е условието за признание на дипломи в Германия.

В бъдеще квалифицираните имигранти към този момент няма да би трябвало да получат признание на дипломите си в Германия, в случай че могат да потвърдят, че имат минимум две години професионален опит и степен, която е държавно приета в тяхната страна на генезис. Някой, който към този момент има предложение за работа, може да пристигна в Германия и да стартира работа, до момента в който дипломата му към момента е в развой на признание.

Реформа на закона за поданството

По време на парламентарния спор Мартин Роземан от социалдемократите на канцлера Олаф Шолц съобщи: " Добре квалифицираните младежи от целия свят не се редят на опашка, с цел да дойдат да работят в Германия ". " Трябва да ги ухажваме и би трябвало да им дадем дълготрайна вероятност. Ето за какво ще реформираме и закона за поданството. "

Законът за квалифицираната имиграция е част от самодейност на държавното управление на Шолц за либерализиране на изискванията за хората в страната, които не са немски жители. Нов закон за поданството, който сега се изготвя, също ще улесни хората да имат двойно поданство - нещо, което изключително се приветства от огромната турска общественост в Германия.

Реакции

Консервативният Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) приветстваха някои от концепциите на държавното управление, макар че подлагаха на критика част от проектите. Според Андреа Линдхолц от ХСС проектите за намаление на нужното равнище на притежаване на немски език единствено биха насърчили нискоквалифицираните служащи.

Линдхолц твърди, че новият закон няма да направи нищо за справяне с това, което тя назова главният проблем: бюрократични усложнения, като прекомерно дълги процедури в задгранични консулства.

Тя сподели още, че проектите за разкриване на благоприятни условия за търсещи леговище рискуват " да трансфорат процеса на даване на леговище във тип финансирана от страната опция за търсене на работа в Германия ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР