Германският министър на отбраната Борис Писториус смята края на задължителната

...
Германският министър на отбраната Борис Писториус смята края на задължителната
Коментари Харесай

Германия връща военната служба. Армията се отваря и за чужденци без паспорти

Германският министър на защитата Борис Писториус счита края на наложителната военна работа в страната за " неточност ", само че в същото време не желае да се връща към остарелия модел, който беше зарязан през 2011 година. Неотдавна Писториус изрази концепцията за модифицирана военна работа и за отваряне на армията даже към военнослужещи без немски паспорт.

" Няма да сме първите въоръжени сили в Европа, които ще създадат това ", съобщи министърът на защитата пред " Тагесшпигел ". Представители на Свободната демократическа партия (СвдП) и на Християндемократическия съюз (ХДС) показаха поддръжка за тази концепция, напомня АРД. Обмисля се даже вид, при който немски паспорт да се получава по-бързо, в случай че претендентът сполучливо е минал работа в армията.

Берлин търси пример измежду другите армейски модели от други страни, написа и „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ (ФАЦ).

 

Какви са особеностите на военната работа в шест европейски страни - Швеция, Полша, Литва, Финландия, Австрия и Франция. Какво характеризира тези модели?

Швеция

Близо 110 000 младежи и девойки в Швеция, родени през 2006 година, сега получават по пощата въпросник, който би трябвало да попълнят и да отговорят дали се интересуват от военна работа. Всички мъже и дами, които сами се считат за годни, отиват на обзор пред комисия. През март те ще схванат дали ще бъдат призовани. Обикновено това са по към 5000 до 6000 души годишно. Те служат сред 6 и 15 месеца в армията. Но който не е подготвен да пази шведската народна власт и независимост, не може да има и шведски паспорт.

ФАЦ напомня, че след 1990 година Швеция доста понижи отбранителните си разноски, а през 2010 година разгласи и края на наложителната военна работа. Но след нахлуването на Русия в Крим през 2014 година, шведското държавно управление преоцени обстановката и през 2017 година още веднъж върна наложителната работа, въпреки че " шведският модел действа не толкоз върху принудата, колкото върху основата на доброволния принцип ", написа изданието. А това покачва неговата известност.


Полша

Армията в Полша обичайно се радва на добър имидж. След съветското навлизане в Крим към гражданските организации, които се ангажират със отбраната на страната, имаше огромен приток от нови членове. Национално-консервативното държавно управление, което до предходната година управляваше страната, се възползва от тази наклонност, с цел да сътвори така наречен териториална защита. Тя се състои от доброволци, които могат да бъдат мобилизирани при положение на война или рецесия. През септември 2023 бе обявено, че става дума за 38 000 души.

Друг формат в Полша, въведен след огромната съветска офанзива от февруари 2022 година, е " доброволната съществена военна работа ", която нормално продължава година, осведоми ФАЦ. На участниците в нея се заплаща еквивалентът на към 1000 евро месечно – почти колкото е минималната заплата за професионален боец. За 2024 година се чака 35 000 бойци да служат по този метод. Проучване през ноември сподели, че 44% от поляците са срещу въвеждането на наложителната военна работа, а едвам 27% от тях я поддържат. Полша е призовавала наборни бойци за последно през 2008 година. Предвидено е броят на професионалните бойци в страната да нарасне до 250 000 души.

Литва

Балтийската страна, която два пъти е била окупирана от Червената войска, постави завършек на наложителната военна работа през 2008 година. След съветското навлизане в Крим държавното управление изиска от съдружниците си в НАТО по-голямо наличие в района. През 2015 година Литва възвърне и наложителната военна работа. Бързо разрастващите се клубове по пукотевица бяха интегрирани в системата на националната защита, а известни персони се записаха като доброволци в армията.

Редовната литовска войска се беше свила до по-малко от 10 000 бойци, само че броят на военнослужещите в този момент е повишен до към 20 000 души.

Финландия

Финландия в никакъв случай не е отменяла наложителната военна работа, за което беше осмивана в продължение на години. Всеки юноша би трябвало да отбие военния си дълг, като се изключи оправдани изключения. Службата за дамите е доброволна. Разходите за защита на страната сега възлизат на 2,4% от брутния вътрешен артикул (БВП), което надвишава задачата на НАТО от 2 %. По публични данни към 25 000 младежи приключват годишно военна работа, която според от званието им продължава до една година. След това те стават част от запаса. Страната с население от към 5,5 млн. души, разполага с почти 900 000 резервисти. Те съставляват и по-голямата част от въоръжените сили.

Във Финландия следва да се усили делът на дамите и мигрантите в армията. Максималната възраст за резервистите ще бъде вдигната на 65 година от сегашните шейсет.

Австрия

Преди 11 години австрийците гласоподаваха на референдум дали да запазят общата военна тегоба. През януари 2013 година 59,7% от популацията поддържа запазването ѝ и съхранението на различната гражданска работа. В Австрия младите мъже подлежат на военна работа от 17-годишна възраст.

Те получават писмена персонална покана за " явяване на работа ", осведомителни материали, въпросник и билет за пътешестване.

Всеки, който отхвърля военната работа по морални съображения, има право да откаже. За това е задоволително и персонално заявление. През 2023 година към 32 000 от почти 45 500 млади мъже са били приети за годни или най-малко за отчасти годни. От тях 15 544 души са постъпили на военна работа, а 14 630 са изкарали различна гражданска работа. Военната работа продължава шест месеца, а гражданската – девет. ФАЦ написа, че дълготрайно в Австрия сега служат от към 16 000 професионални бойци и към 8000 цивилни чиновници. Миналата година беше въведена и доброволна военна работа за дамите.

Франция

През 2019 година френското държавно управление вкара " Service national universel " (SNU) за младежи сред 15 и 17 години. Юношите носят униформи и всяка заран се събират на обща инспекция, при която наложително пеят националния химн. Целта на този вид подготвителна работа е да се насърчи общественото доближаване и гражданското и патриотично схващане измежду младежите. Службата във Франция продължава един месец, като в продължение на две седмици участниците живеят в общежитие – отдалечено от родните им градове. През останалата част от времето те служат в някоя организация с идеална цел, в полицията, пожарната или армията в родното си място.

Програмата през първите две седмици включва курс за оказване на първа помощ, подготовка за изпита по шофиране и проучване на правила за държание при терористичен удар. Бойната подготвеност на въоръжените сили на страната, които могат да бъдат изпращани в чужбина и без утвърждението на Народното събрание, играе доста по-голяма роля във френския политически живот, в сравнение с в Германия.

В Германия

Нито един от тези модели не може да се придвижи едно към едно и в Германия. Тъй като преди 13 години наложителната военна работа публично беше единствено „ прекратена “, остава въпросът дали тя може да бъде наново въведена без затруднения. Открит е и въпросът до каква степен немското общество е готово да одобри сходна стъпка.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР