Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на

...
Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на
Коментари Харесай

Билд: Шолц отива при Байдън на 7 февруари

Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Белия дом на 7 февруари, заяви най-тиражният немски вестник " Билд ", като се базира на информация от държавните кръгове.

Срещата ще се организира на фона на спора сред Русия и Украйна. Страхът от съветска инвазия в Украйна и по какъв начин Западът би трябвало да реагира на заплашителните жестове на съветския президент Владимир Путин ще бъде най-важната тематика сред Шолц и Байдън.

Двамата политици има защо да си приказват: американците упорстват за строги наказания против режима на Путин, за доставки на оръжие за Украйна и за прекъсване на газопровода " Северен поток 2 ".

Шолц, въпреки това, изрично отхвърля снабдяването на Киев с оръжие. Засега Бундесверът е подготвен да достави единствено 5000 каски на украинската войска. що се отнася до " Северен поток 2 " немското държавно управление желае да изчака и да види по какъв начин ще се развие спешната обстановка.

Официално срещата към момента се пази в загадка. Говорител на държавното управление съобщи пред " Билд ":

" Ще разясняваме проектите за пътешестване на канцлера в подобаващия миг ".

За подготвяна среща през февруари сред Байдън и Шолц по-рано загатна и говорителката на Белия дом Джен Саки, само че без да уточни дата.

За Шолц постоянно е било ясно, че при всички положения първо ще посети приятелите си във Вашингтон, преди да отиде в Москва и да се срещне с Путин. Все още няма дата за пътешестване до Русия, показва " Билд ", представен от Българска телеграфна агенция.

Освен рецесията в Украйна има дълъг лист от тематики, които Шолц и Байдън биха могли да обсъдят. Борбата с изменението на климата също ще бъде включена в дневния ред.

Може да бъде сложена и тематиката за самолетите " Торнадо ", а оттова и за присъединяване на Германия в американската стратегия за шерване на нуклеарни оръжия.

Новото държавно управление в Берлин заяви, че на своите прародители да закупят американски изтребители от пето потомство Ф-35. Те бяха решили да заменят остаряващите 90 изтребителя " Торнадо " на страната с европейски " Тайфун " и с ново потомство американски Ф-18. Причината за това беше желанието на Берлин да не разочарова Франция, която упорства Европа да създаде собствен аналог на Ф-35, вместо да купува американския изтребител.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР