Германският канцлер Олаф Шолц пристигна на посещение в Залцбург по

...
Германският канцлер Олаф Шолц пристигна на посещение в Залцбург по
Коментари Харесай

Олаф Шолц отново подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген

Германският канцлер Олаф Шолц дойде на посещаване в Залцбург по покана на канцлера на Австрия Карл Нехамер. Той беше посрещнат от своя хазаин с военни почести, заяви Българска телеграфна агенция.

Посещението на Олаф Шолц в прилежаща Австрия се организира след десетгодишна пауза на сходни визити от немска страна. След диалог на четири очи двамата политици дадоха обща конференция, на която се стопираха на положителните връзки сред двете страни и на интернационалните проблеми, свързани с незаконната миграция, енергийната рецесия и войната в Украйна. Една от централните тематики е бил граничният надзор в границите на Шенгенското пространство и битката с противозаконната миграция.

Предвид огромния брой мигранти, 75 % от които идват в Австрия без регистрация, канцлерът Нехамер пледира за засилен надзор в страните, представляващи външна граница на Европейски Съюз и на останалите европейски страни. Той акцентира, че Австрия е стартирала пилотни планове с Румъния и България за по-добра защита на границата и оказване на общоевропейска помощ на тези страни.

 

Досега България беше оставена сама да пази доста дългата външна граница на Европейски Съюз в битката с незаконните мигранти, в която починаха български служители на реда, посочи Нехамер. Засиленият мигрантски поток постанова и граничен надзор сред страни в Шенгенското пространство, който ще продължи до облекчение на ситуацията, както означи Олаф Шолц във връзка контрола на австрийско-германската граница.

Двамата водачи споделиха, че чакат новият механизъм за взаимност сред страните от Европейски Съюз да способства за ограничение на незаконната миграция, както и партньорството с трети страни. Нехамер означи подписаните съглашения с Мароко и Тунис. Олаф Шолц посочи нуждата от контролиран метод за банкет на стопански мигранти поради потребността от квалифицирана работна ръка.

На въпрос на публицист за позицията на немския канцлер за разширение на Шенген, Шолц още веднъж се изрече за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР