Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат

...
Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат
Коментари Харесай

Шолц: Без ракети Таурус за Украйна, за да не въвлечем Германия във война

Германският канцлер Олаф Шолц удостовери позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обхват " Таурус " на Украйна, съобщи ДПА.

" Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като началник на държавното управление, е да бъда прецизен и да не сътворявам никакви подвеждащи упования. Съответно отговорите ми са ясни ", сподели Шолц на конференция в Берлин.

Германският канцлер съобщи в отговор на въпрос дали сходно на министъра на външните работи Аналена Бербок вижда вид за замяна на ракети с Англия вместо директна доставка за Украйна. Бербок загатна за допустимо даване на крилати ракети " Таурус " на Англия, която в подмяна да изпрати на Украйна още ракети " Сторм шадоу ".

Преди това английският външен министър Дейвид Камерън не изключи сходен метод в изявление, оповестено през уикенда в немския вестник " Зюддойче цайтунг ".

Шолц обаче акцентира, че даването на Украйна на ракети " Таурус ", които са с обхват от 500 километра, не би било целесъобразно.

Киев прикани за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май предходната година, напомнят ДПА и Българска телеграфна агенция. Германският канцлер към този момент отхвърли настояването - първо през октомври и по-късно още веднъж преди две седмици.

Шолц повтори през вчерашния ден, че не желае да съобщи ракети " Таурус " на Украйна, без Германия да може да ревизира по какви цели са изстрелвани те - нещо, за което са нужни немски бойци. Той още веднъж отхвърли да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противоположен случай Германия може да бъде въвлечена във войната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР