Германският канцлер Олаф Шолц пътува до столицата на Румъния в

...
Германският канцлер Олаф Шолц пътува до столицата на Румъния в
Коментари Харесай

Шолц в Букурещ, за да укрепи подкрепата за Румъния и Молдова

Германският канцлер Олаф Шолц пътува до столицата на Румъния в понеделник за тристранни диалози с президентите на Румъния и Молдова , защото трите народи се стремят да засилят връзките си на фона на продължаващата война на Русия в Украйна и да обмислят способи за поддръжка на закъсалата Молдова, оповестява АП.

Германският водач се срещна първо с румънския президент Клаус Йоханис в двореца Котрочени в Букурещ за двустранни диалози, които се концентрираха върху сигурността, стопанската система и енергетиката . Двамата разискаха и съдействието в региона на защитата на източния фланг на НАТО и сигурността в Черноморския район .

Йоханис сподели на конференция след диалозите, че стратегическото значение на Черноморския район нараства и прикани НАТО " доста да укрепи " позицията си за защита и въздържане там.

От своя страна Шолц акцентира мощните връзки сред неговата страна и Румъния и повтори постоянно повтаряния ангажимент да " оказва военна поддръжка на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо  и ние работим върху това непрекъснато и дружно ".

Шолц не отговори непосредствено на въпроси по отношение на опцията в Румъния да бъде основано оборудване за поддръжка на немско военно съоръжение , изпратено в Украйна, което да отразява сходни старания в други страни.
 Германия ще ремонтира военна техника от Украйна в нов център в Румъния
Германия ще ремонтира военна техника от Украйна в нов център в Румъния

Очаква се сервизният център на Rheinmetall да проработи този месец

Говорител на немската отбранителна компания Rheinmetall сподели пред немската осведомителна организация dpa в понеделник, че тя основава център за поддръжка и логистика в Сату Маре, Северна Румъния , за западни военни машини и гаубици, доставени на Украйна, който ще стартира работа този месец.

Двамата водачи също по този начин се съгласиха по отношение на значимостта на разширението на Европейския съюз и че Западните Балкани " остават основен приоритет ", с цел да се причислят един ден към 27-членния блок, сподели Йоханис. " Ние също споделяме обща визия във връзка с стратегическите полезности на разширението на (ЕС) на изток ", сподели той.

По-късно към Йоханис и Шолц се причисли президентът на Молдова Мая Санду за диалози по отношение на методите за поддръжка на нейната страна , която беше изправена пред поредност от рецесии през последната година, в това число хипотетични опити за дестабилизация от страна на Москва. Молдова, която не е членка на НАТО, получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз предишния юни, същия ден като раздраната от война Украйна.

Санду сподели на конференция след диалози, че Молдова е " най-уязвимият комшия на Украйна ", добавяйки, че " когато нашите полезности са атакувани, демократичните страни би трябвало да си оказват помощ взаимно ".

" Някои желаеха Молдова да падне... (но) Молдова стои изправена ", сподели тя. " Отървахме се от съветския шантаж във връзка с газа, помогнахме на хората да си платят сметките и най-важното - застанахме зад европейските полезности. Молдова сподели на целия свят, че сме европейска страна ".
 Молдова удължава изключителното състояние с 60 дни
Молдова удължава изключителното състояние с 60 дни

Според премиера, Русия продължава хибридната война против страната

Шолц сподели пред кореспонденти, че Молдова е " част от европейското семейство " и изрази угриженост по отношение на известията, че Русия се пробва да дестабилизира Молдова .

" Суверенитетът и териториалната целокупност на всяка страна са неприкосновени ", сподели Шолц. " Ето за какво ние вършим всичко допустимо, за да подкрепим Молдова в отбрана против опитите да се дестабилизира от страна на Русия ".

Миналия месец молдовската полиция сподели, че е осуетила скрит план на групи подкрепяни от Русия саботьори , които са били особено подготвени да провокират всеобщи вълнения против прозападното държавно управление на страната.

Това пристигна няколко дни, откакто представители на американското разузнаване обявиха, че хора, свързани с съветското разузнаване, целят да употребяват митингите като основа, с цел да се опитат да смъкват държавното управление на Молдова .

Румънският министър Йоханис сподели, че " Молдова не е сама ", отбелязвайки, че тристранната среща в понеделник " ясно показва този факт ".
 Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова
Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова

За Захарова съветската опасност е мит
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР