Германският канцлер Олаф Шолц може да напусне поста си преждевременно.Това

...
Германският канцлер Олаф Шолц може да напусне поста си преждевременно.Това
Коментари Харесай

“Билд”: Германският канцлер може да хвърли оставка заради бизнесмен, свързван с българските шпиони в Англия

Германският канцлер Олаф Шолц може да напусне поста си прибързано.Това настояват в. “Билд ” и италианският “Република ”, базирайки се на свои източници. Изданията цитират резултати от изследвания на публичното мнение, които са унищожителни за управлението в Берлин. Три четвърти от хората в Германия са недоволни от работата на канцлера и това е най-лошата му оценка до момента.

Слуховете за оставката датират от края на декември и през тази седмица се разпространиха всеобщо в Германия. Според “Република ” задачата в този момент е да се откри съответен правоприемник на Олаф Шолц, в случай че той подаде оставка през 2024 година Вече има и спекулации, че министърът на защитата Борис Писториус може да бъде новият канцлер, написа " 24 часа ".

Източници настояват, че ориста на Шолц може да бъде повлияна и от абсурда през 2020 година към лъжливата скица на Wirecard. Тогава канцлерът към момента беше финансов министър в държавното управление на Ангела Меркел. Ръководителят на компанията Ян Марсалек избяга, а към Щатски долар 2 милиарда изчезнаха от сметките на компанията му. В същото време английските и американските разследващи служби заподозряха предприемача във връзки с съветските служби, а самият Марсалек съгласно непотвърдени данни е в Москва.

Като министър Шолц отговаряше за финансовия контрол по това време, а компанията на Марсалек беше сътрудник на федералното държавно управление. Самият канцлер неведнъж е отричал присъединяване си в тази машинация и персоналната си отговорност за случилото се. Wirecard е немска компания, която се смяташе за една от най-обещаващите на пазара на финтех и се занимаваше с издаване на карти за криптовалута. Тя банкрутира през юни 2020 година, откакто стана известно, че от сметките ѝ са изчезнали €$ 2 милиарда По-късно се оказа, че бизнесът на Wirecard е недоходоносен от няколко години, само че тя е криела тази информация. Името на Марсалек беше в английската преса и към абсурда с българските шпиони. Става дума за оставените в ареста по обвинявания за шпионаж в интерес на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова. Според следствието петимата са получавали дилемите си точно от Ян Марсалек. Обвинението твърди, че дружно те са взели участие в скрит план за събиране на информация за да подкрепят Москва в провеждането на враждебни дейности, в това число евентуални отвличания. Това се е случвало в интервала сред 2020 и 2023 година

Анализатори в Германия обаче се съмняват, че в реалност канцлерът ще подаде оставка. Членовете на немската социалдемократическа партия неотдавна поддържаха Шолц на партийната конференция, а в същото време Писториус беше подложен на критика. Експерти считат, че същинската причина за напускането на канцлера може да бъде при нов спад в рейтинга му и незадоволителни резултати на локалните избори през есента.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР