Германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда, че швейцарските власти ще

...
Германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда, че швейцарските власти ще
Коментари Харесай

Германия се надява Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц изрази вяра, че швейцарските управляващи ще правят отстъпка от отхвърли си за изпращане на създадени в Швейцария оръжия в Украйна, с цел да се попълнят изчерпаните ресурси, съобщи Агенция Франс Прес.

" Знаем, че Украйна се нуждае от поддръжка с оръжия и муниции и по тази причина има няколко молби от Германия ", съобщи Шолц на конференция дружно с швейцарския си сътрудник Ален Берсе.

" Признаваме взетите до момента решения, следим от близко оживения спор в Швейцария и се надяваме там да се случи нещо ", сподели канцлерът на Германия.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съдружници, Швейцария до момента отхвърля да позволи на страните, които имат създадени в Швейцария оръжия, да ги реекспортират в разкъсваната от война страна.

До момента Берн отхвърли експлицитни претенции от Германия, Испания и Дания, като се позоваваше на своя „ Закон за военните материали “, който не разрешава всевъзможен реекспорт, в случай че страната адресат е във въоръжен спор.

В Бернската асамблея се организират няколко начинания за намаляване на разпоредбите, с цел да се даде опция на създадени в Швейцария оръжия да бъдат трансферирани от трети страни в Украйна.

Процесът на взимане на дефинитивно решение, включващ диспути сред Народното събрание и държавното управление, последвани от евентуален референдум в границите на швейцарската система за директна народна власт, евентуално ще отнеме месеци.

" Не можете да поискате от нас да нарушим личните си закони ", с цел да позволим износа на оръжия, съобщи Берсет, който сега е ротационен ръководител на Швейцария за една година, като добави, че разпоредбите са " ясни ".

Въпреки това в страната се води " сериозен спор " по отношение на реекспорта, съобщи Берсет на конференцията, макар че преди се е обявявал срещу доставките на оръжия.

Традиционно неутралната страна има " специфична роля ", която би трябвало да отстоява, като седалище на редица интернационалните организации, акцентира той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР