Германският канцлер Олаф Шолц изключи категорично възможността страната му да

...
Германският канцлер Олаф Шолц изключи категорично възможността страната му да
Коментари Харесай

Германия няма да строи повече атомни електроцентрали, заяви Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц изключи изрично опцията страната му да строи още веднъж атомни електроцентрали макар апелите на депутати за смяна на политиката по този въпрос, съобщи ДПА.

Хората, които желаят нови аеци, не помнят, че една сходна централа се строи 15 години и коства сред 15 и 20 милиарда евро. Тоест те ще бъдат приключени „ към края на 30-те години, при цена на електрическата енергия от тях, която ще бъде два или три пъти по-скъпа от тази от възобновимите мощности, каквито до тогава ще сме построили навсякъде “, сподели Шолц на предизборна демонстрация на партията си в столицата на провинция Бавария Мюнхен.

На 8 октомври баварските гласоподаватели ще отидат до урните, с цел да изберат ново районно държавно управление.

Цената на електричеството в Германия се повиши доста, процес, до който се стигна след началото на съветската инвазия в Украйна предходната година, когато Берлин побърза да потърси опция на евтините съветски енергоносители, отбелязва ДПА. Москва понижи доставките на газ, което накара държавните управления в цяла Европа да се съревновават за нови източници на сила.

Опозиционният Християндемократически съюз, крайнодясната „ Алтернатива за Германия “ и демократичната Свободна демократическа партия, която е част от ръководещата коалиция, приканиха да бъдат издигнати нови нуклеарни мощности.

Депутати предложиха старите нуклеарни реактори да продължат да работят, макар че по-рано тази година Германия приключи производството на нуклеарна сила и затвори и последните си реактори. Баварският министър председател Маркус Зьодер разгласи, че желае да построи нов реактор в Бавария за проучване на нуклеарния синтез.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР