Германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин в

...
Германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин в
Коментари Харесай

Олаф Шолц в Китай: Германия си навлече критики от европейските съюзници

Германският канцлер Олаф Шолц и китайският президент Си Дзинпин в Пекин на 4 ноември 2022 година Снимка: Ройтерс
Следвайте " Гласове " в

Вече упрекван, че работи самичък по отношение на войната в Украйна, немският канцлер си навлече  критики с решението си да отиде в Пекин, съпроводен от голям брой огромни немски шефове, само че нито един представител на Европейски Съюз, пише кореспондентката на в Брюксел Ан Рован. 
Изпратеният сигнал е още " по-жалък “ на фона на доста характерен подтекст, по думите на европейски посланик.  " Точно след конгреса на Китайската комунистическа партия, тъкмо откакто Берлин даде зелена светлина на китайската компания " Коско " за придобиването на дялове от един от терминалите на пристанището в Хамбург и цесията на китайците на немска компания за микропроцесори, изброява различен посланик. Цялостната композиция е любопитна. Има контрастност с европейската линия, чиято цел е тъкмо противоположната - да пази сериозните инфраструктури и да понижава стратегическата взаимозависимост. Това основава дискомфорт измежду 27-те ". Скромен термин, употребен съзнателно. И дума да не става да се разкрие пред Си Дзинпип гледката на Евросъюз, който се раздира поради връзките, които би трябвало да се поддържат с неговата страна.
На последната си среща на върха през октомври 27-те обсъждаха в продължение на три часа какво би трябвало да бъде държанието им по отношение на Пекин. След това някои изпратиха послания на германския канцлер: " Мисля, че с Китай е същото като с Русия. В техен интерес е да бъдем разграничени. В наш интерес е да бъдем единни ", акцентира министър-председателката на Естония Кая Калас. Балтийците, неизменими сътрудници на американците, излязоха наскоро от " новите пътища на коприната ". И те към този момент чакат Европейски Съюз да заприказва с един глас на Пекин. Така че самотното пътешестване на Шолц не им харесва изключително. Марио Драги също постави въпроса за китайския риск. " Не би трябвало да повтаряме обстоятелството, че бяхме безразлични, снизходителни, повърхностни в връзките си с Русия ", предизвести някогашният италиански министър председател.

Отдавна уверен в нуждата Европейски Съюз да приказва с един глас на Китай, Париж би предложил на Берлин Еманюел Макрон също да бъде част от пътуването. Това прочее е линията на президента от избирането му през 2017 година Когато през март 2019 г. прие китайския президент в Елисейския замък, той предложения на срещата Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер, някогашният ръководител на Европейската комисия. А по-късно, през ноември 2019 година, Еманюел Макрон пожела член на Еврокомисията и представител на немското държавно управление да бъде с него в Пекин. По време на официалния им обяд предходната седмица в Париж въпросът за визитата на Шолц в Пекин обаче не бе обиден, твърди френски източник. Париж и Берлин имат доста други проблеми за споразумяване.
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
 
 
03 Ное 2022176403 Ное 2022172802 Ное 2022229101 Ное 2022274701 Ное 2022214529 Окт 20227229КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022110119 Окт 202263821 Окт 2022121024 Sep 20222387
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР