Германският канцлер Олаф Шолц и канадският министър-председател Джъстин Трюдо подписаха

...
Германският канцлер Олаф Шолц и канадският министър-председател Джъстин Трюдо подписаха
Коментари Харесай

Шолц и Трюдо сключиха стратегически „водороден съюз“

Германският канцлер Олаф Шолц и канадският министър-председател Джъстин Трюдо подписаха основно съглашение за създаване на трансатлантическа верига за доставки на зелен водород. Очаква се Канада да започва износа за Германия през 2025 година Не стана ясно обаче за какви количества са се разбрали двете страни.

Новината за тъй наречените „ съюз на водорода “ идва в сериозен миг за Германия и Европа, които се пробват да понижат зависимостта си от съветския газ. Шолц акцентира „ бързата скорост “, с която неговата страна се стреми да се еманципира от Москва.

Вашата страна (Канада) има съвсем безграничен капацитет да се трансформира в суперсила в устойчивата сила и устойчивото произвеждане на запаси “, сподели той.

Водородното гориво се чака да играе все по-водеща роля в бъдещите енергийни доставки, изключително в браншове като товарния превоз и авиацията. Освен че възнамерява да го употребява интензивно за личните си потребности, Канада не крие упоритостите си посредством него да се трансформира в основен състезател на интернационалната сцена. Алиансът с Германия може да се окаже значим крайъгълен камък за страната и да павира пътя на Торонто към нови трансатлантически съдействия.

Канада ще играе доста, доста централна роля в развиването на зеления водород “, сподели Шолц. „ Ето за какво ние сме доста щастливи, че можем да се възползваме опцията да разтеглим нашето партньорство в тази област. “

По време на срещата през вчерашния ден стана ясно, че Германия може да закупи и канадски полутечен природен газ (LNG). „ Търсим всеки вероятен друг метод да помогнем на немския народ и европейците в кратковременен проект, защото те са изправени пред същинско предизвикателство през идната зима “, сподели по този мотив канадският министър председател.
Как работи водородът като източник на сила?
И LNG, и зеленият водород се преглеждат като средносрочни решения и няма да могат да оказват помощ на Германия през идващите няколко месеца. Канада към момента не е способна да прави интернационален експорт на LNG, а производството на зелен водород е в начален етап.

Предимството на водорода е, че потреблението му не генерира парникови газове. Той се извлича от водата посредством развой на електролиза, водещ до разделянето на водород от О2.  

Водородът може да служи като основа за горива, които да заменят въглищата, нефта и природния газ в индустрията и превоза. Производството му обаче е доста енергоемко и по тази причина все още към момента е доста по-скъп от изкопаемите горива.

Слабо обитаемоте ветровити региони като Нюфаундленд в Канада се смятат за идеални за производството на зелен водород.

Германските енергийни компании Eon и Uniper обявиха във вторник, че са подписали меморандум за съгласие с канадската Everwind в коридорите през вчерашния ден. Те са се споразумели за импорт на водород в огромен мащаб от 2025 година

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР