Германският канцлер Олаф Шолц е предложил на унгарския премиер Виктор

...
Германският канцлер Олаф Шолц е предложил на унгарския премиер Виктор
Коментари Харесай

По предложение на Шолц: Орбан е напуснал заседанието на ЕС преди гласуването за преговорите с Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц е предложил на унгарския министър председател Виктор Орбан да напусне залата, в която заседаваха водачите на Европейски Съюз, до момента в който трае гласуването за започване на договаряния за участието на Украйна в Европейски Съюз, написа Euractiv с позоваване на дипломатически източници. Напомняме, нощес беше взето решение Украйна и Молдова да стартират договаряния за присъединение към общността.

Орбан, който неведнъж съобщи позиция срещу участието на Украйна в Европейски Съюз, напусна съвещанието преди гласуването.

По думите на няколко дипломати от Европейски Съюз, министър председателят на Унгария е знаел, че останалите водачи ще гласоподават „ за “ договарянията с Украйна и отсъствието му от залата е било " авансово в съгласие и градивно ". Тази стъпка, известна в Брюксел като " градивно възпиране ", разреши на европейските водачи да вземат единомислещо решение.

Четирима дипломати са декларирали пред Euractiv, че концепцията за този необикновен метод за реализиране на единомислещо решение е препоръчана от Олаф Шолц.

" Всички бяхме учудени, че стана толкоз бързо... В някакъв миг Шолц предложи на Орбан да направи отмора и да излезе от стаята, той по този начин и направи. " – споделя единият от дипломатите.

В обявата се показва, че тази необикновена стъпка е предхождана от договаряния, които са се провели сутринта преди началото на съвещанието. В тях са взели участие ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, канцлера на Германия Олаф Шолц, президента на Франция Еманюел Макрон и Орбан.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР