Германският канцлер Ангела Меркел започна вероятно своето последно официално посещение

...
Германският канцлер Ангела Меркел започна вероятно своето последно официално посещение
Коментари Харесай

Меркел се срещна с Камала Харис в началото на прощалното си посещение в САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел стартира евентуално своето последно публично посещаване във Вашингтон, като организира диалози по време на закуска с вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис, осведоми ДПА.

По-късно Меркел би трябвало да се срещне в Белия дом с американския президент Джо Байдън. Посещението има за цел възобновление на трансатлантическите връзки след напрежението, отприщено от администрацията на неговия предходник Доналд Тръмп, чието мото беше " Америка преди всичко ".

Въпреки това разликите сред Съединените щати и най-голямата европейска стопанска система остават, изключително в региона на разноските за защита, Китай, патентите за имунизация Covid-19 и построяването на противоречив водопровод, изпомпващ природен газ от Русия към Европа.

Харис приветства Меркел, като съобщи, че канцлерът акцентира нуждата да работим дружно за " подсилване на демократичните полезности ".

Срещата им беше ориентирана към продан на хрумвания в връзките сред Съединени американски щати и Германия, сподели представителят на канцлера. Меркел също би трябвало да се срещне с американски бизнес водачи и да получи почетна докторска степен от университета Джон Хопкинс.

Германският водач възнамерява да излезе от международната сцена след националните избори през септември, когато тя отстъпи като водач на най-голямата европейска стопанска система.

Канцлерът е направил повече от 20 визити във Вашингтон през 16-годишния си мандат, като Байдън към този момент е четвъртият президент, който окупира Белия дом, откогато пристигна на власт през 2005 година

Очаква се договарянията на Байдън-Меркел да бъдат съсредоточени върху стъпките за преустановяване на световната коронавирусна рецесия, следпандемичното икономическо възобновяване, изменението на климата, както и проблемите на интернационалната сигурност като Иран и седемгодишния спор в Източна Украйна.

" Изборът на Джо Байдън за президент на Съединени американски щати не значи, че светът към този момент няма проблеми ", съобщи Меркел по време на срещата на върха на Група от седем водещи индустриални страни в Лондон предишния месец. "

" Но ние можем да работим с нова мощ за решаването на тези проблеми ", сподели тя.

Един от тези въпроси евентуално ще бъде противоречивият газопровод " Северен поток 2 ", целящ да доставя съветски природен газ за Европа през Германия.

Проектът за газопровода на стойност 11 милиарда $ е източник на американско-германско напрежение, като Вашингтон твърди, че съставлява риск за сигурността, като усилва зависимостта на Европа от Русия.

Между Берлин и Вашингтон също се появиха разлики във връзка с това по какъв начин да се оправи с възраждащия се Китай.

Докато Байдън приканва за твърда позиция против Пекин, Меркел уточни, че избира да заобикаля борба.

В сходство с предишните президенти, Белият дом на Байдън също приканва 30-те държави-членки на НАТО да обезпечат " дейно шерване на тежестта " на ръководения от Съединени американски щати боен съюз.

Алиансът се съгласи, че всяка държава-членка би трябвало да похарчи два % от своя БВП за защита до 2024 година Меркел обаче съобщи, че Берлин е малко евентуално да реализира задачата от два % до " към 2030 година ".

Все отново Меркел си построи страхотна известност във Вашингтон, а някогашният президент на Съединени американски щати Джордж Буш тази седмица похвали нейните лидерски умения.

" Меркел докара класа и достолепие до доста значима позиция и взе доста сложни решения ", сподели Буш пред немския ефирен оператор Deutsche Welle.

Подчертавайки връзките на Меркел със Съединени американски щати, наследникът на Буш, някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама награди Меркел през 2011 година с най-високото гражданско отличие в Съединени американски щати, президентския орден за независимост, възхвалявайки я като " приближен другар ".

Но откакто разви доста тесни работни връзки както с Обама, по този начин и с Буш, връзките на Меркел с президента Доналд Тръмп бяха мощно обтегнати, откакто той нападна нейната демократична бежанска позиция, както и комерсиалната и индустриалната политика на Германия.

Сега, когато Меркел навлиза в последните си дни на поста, тя може да има повече време да възнамерява нещо, за което е говорила в предишното - да пътува със брачна половинка си из Америка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР