Германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си

...
Германският канцлер Ангела Меркел за първи път представи отговора си
Коментари Харесай

Меркел представи идеите си за реформи на еврозоната

Германският канцлер Ангела Меркел за първи път показа отговора си на предлагането на френския президент Еманюел Макрон за промяна на еврозоната, приемайки концепцията за бюджет за вложения и защитавайки концепцията за основаване на Европейски валутен фонд, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Имаме потребност от по-голяма икономическа конвергенция сред страните членки в еврозоната ", сподели Меркел в изявление, оповестено в днешното издание на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг ".
"Поради тази причина предложихме бюджет за вложения за еврозоната в съдружния контракт на новото немско държавно управление сред консерваторите и социалдемократите и аз поддържам концепцията ", сподели Меркел.

Канцлерът загатна като сума за бюджета цифра, "сведена до две числа в милиарди евро ", т.е. няколко десетки милиарди евро. Това е много надалеч от упованията на Макрон, който е в основата на проекта за бюджет на еврозоната. Макрон желае бюджет, възлизащ на няколкостотин милиарда евро.

Меркел също така показа в изявлението немското предложение за основаването на Европейски валутен фонд, който ще подкрепя страните в затруднено състояние в подмяна обаче на строги условия и непоколебим контрол на подкрепените по този метод страни.
"Ние желаеме да станем малко по-независими от Международния валутен фонд ", изясни Меркел.
Този Европейски валутен фонд ще поеме част от прерогативите на Европейския стабилизационен механизъм, който в този момент подкрепя финансирането на дълга на страни в рецесия като Гърция, като им отпуска дълготрайни заеми.

Но Европейският валутен фонд ще стига по-далеч. Той ще може да отпуска и краткосрочни кредитни линии, да вземем за пример за пет години, споделя Меркел. Тези заеми ще бъдат предопределени да поддържат страните, срещнали компликации, чиито аргументи са външни. В подмяна тези страни ще би трябвало да одобряват, че Европейският валутен фонд има правото на взор и на интервенция в техните национални политики. Този Европейски валутен фонд ще бъде претрупан с оценката на платежоспособността на страните членки и благодарение на приспособени принадлежности ще може да възвърне тази кредитоспособност, в случай че тя не е обезпечена, счита Меркел. Защото съгласно нея и дума не може да става в еврозоната да се основава Съюз на задълженията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР