Германският канцлер Ангела Меркел отправи призив за запазване целостта на

...
Германският канцлер Ангела Меркел отправи призив за запазване целостта на
Коментари Харесай

Меркел: Еврото е най-добрата гаранция за мир в Европа

Германският канцлер Ангела Меркел насочи апел за опазване целостта на еврозоната, определяйки общата валута като " най-хубавата гаранция " на Европа за опазване на мира, който се поддържа след Втората международна война.

Докато политическата рецесия в Италия раздрусва международните пазари и за повторно през последното десетилетие слага въпроса дали 19-членният валутен съюз може да оцелее, Меркел употребява случая, с цел да отбрани еврото.

" Какво е Европа? Европа е заричане за мир. Европа пази това заричане в продължение на 7 десетилетия - най-дългият кротичък интервал в историята й. Нашата обща валута, еврото, което постоянно се дискутира в доста механически термини, е най-хубавата гаранция, че можем да продължим с това ", съобщи канцлерът пред студенти в португалския град Порто.

Германският държавен водач беше спестовен в мненията за политическата рецесия в Италия и обновените опасения, че валутната рецесия в еврозоната може да се върне.

Появата й дружно с португалския министър председател Антонио Коща е част от напъните да се преодолее повишаването на популистката паника, която е в основата на италианския спор, като се стигне непосредствено до европейските жители.

Популистка вълна

Системните партии в Европа се борят против антисистемните и техните хрумвания, ориентирани против статуквото. Но концепциите на популистите набират все по-голяма известност измежду европейските общества.

Меркел предприе нетипично двудневно пътешестване до Португалия - страна, която бе изумена от рецесията в еврозоната и стана един от първите получатели на избавителна стратегия, откакто се съгласи да понижи заплатите и обществените разноски.

Лявото държавно управление на Коща обаче постави завършек на доста от тези политики, заличавайки програмата за икономии, подкрепена от Меркел и нейните съдружници. Макар португалската стопанска система да наподобява в добра форма, явно двамата водачи имат какво да обсъдят. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР