Германският канцлер Ангела Меркел нарече днешния ден един много печален ...

Германският канцлер Ангела Меркел нарече днешния ден един много печален

Печален ден за Германия: преминат е прагът от 100 000 covid жертви и ще има още много

Германският канцлер Ангела Меркел назова днешния ден " един доста скръбен ден " и подкрепи апелите за повече лишения, откакто страната й стана следващата, минала прага от 100 000 смъртни случаи, свързани с Коронавирус-19 от началото на пандемията, съобщи Асошиейтед прес.

Националната работа за надзор на болесттите заяви, че е записала 351 смъртни случая, свързани с ковид, за финалните 24 часа, с което общият брой на умрелите от болестта в Германия доближи 100 119 души. В Европа Германия е петата страна, предходна този предел, след Русия, Англия, Италия и Франция.

Броят на новите инфектирани през финалното денонощие е на рекордно ниво от малко под 76 хиляди.

Болниците в някои немски провинции, характерно в източната и южната част на страната, са под напън и вирусолози предизвестиха, че може да умрат още доста хора.

" Днес, несъмнено, е един доста скръбен ден, в който оплакваме 100 000 жертви на ковид ", сподели на конференция в Берлин Меркел и добави, че за жалост към това число се добавят по повече от 300 нови смъртни случая дневно. Дългогодишният водач на Германия, която сега извършва функционалностите на длъжностен канцлер до встъпването в служба на новия началник на държавното управление, предизвести, че ще има още стотици смъртни случаи, тъй като бройката на умрелите е в директна връзка с броя на новозаразените.

Какво значат цифрите

Ръководителят на института " Роберт Кох " Лотар Вилер оцени равнището на смъртност на към 0,8 %. Това значи, че при към 50 хиляди новозаразени на денонощие, към 400 от тези хора ще починат.

Трипартийното държавно управление, което ще ръководи Германия след оповестеното през вчерашния ден, сподели, че ще образува експертен екип, който ще преценя позицията на дневна база.

Съпредседателят на " Зелените " Аналена Бербок съобщи, че новото държавно управление, включващо още Германската социалдемократическа партия и Свободната демократическа партия, си е оставило 10 дни, с цел да взе решение наистина ли са нужни още лишения.

 Виж още

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер позволява разновидността да бъдат затегнати ограничаващите ограничения по райони, с цел да бъде избегнат народен локдаун както в прилежаща Австрия.

Армията идва на помощ

Германските военновъздушни сили са сложили в режим на подготвеност своя аероплан за здравна евакуация " Еърбъс " А310, който може да транспорти шестима пациенти, нуждаещи се от активно лекуване. Те също по този начин са приспособили разследващ аероплан " Еърбъс " A319OH да може да транспортира двама заболели.

Очаква се няколко десетки пациенти да бъдат превозени до уикенда от източни и южни немски провинции, където епидемичната позиция е характерно тежка, до лечебни заведения в други елементи от страната.

Германските военновъздушни сили приготвиха два самолета за превозване на тежко заболели пациенти с коронавирус сред натоварени отделения, ако съответната болница не може да се справи, съобщи ДПА.

Ваксинацията не върви по проект

В Германия е изцяло имунизирано против коронавирус малко над 68 % от популацията. Страната изостава по този индикатор от европейски страни като Португалия, Испания и Франция.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц даде обещание да засили имунизацията, като не изключи опцията тя да стане наложителна.

Милена Милева от Българска телеграфна агенция включи в собствен разбор за позицията проучване на Дрезденския механически университет в Саксония, която в този момент е най-тежко наранена немска провинция и с най-дребен % имунизирани-единствено 57,7%, който откри, че последователите на дясната политика са по-малко склонни да се имунизират. Достатъчно е да се направи параленост с изборните резултати: в тези региони на Саксония, където поддръжката за " Алтернатива за Германия " е по-висока, е по-публикуван и имунизационният песимизъм, споделя създателят на проучването Ханс Форлендер. Други специалисти макар че са по-внимателни и не бързат да вършат връзка с политическите пристрастия, напомняйки, че сходни заключения не са подкрепени с емпирични данни.

Но и в Бавария, още една от немските провинции с усложнена епидемична конюнктура, се прави връзка сред колебливото отношение към ваксинирането и маргиналните политически сили. Пред журнал " Билд " министър председателят на Бавария Маркус Зьодер уточни като част от казуса протестните движения " Инакомислещите " и " Гражданите на райха ", написа авторката. тя добавя и още един фактор за имунизационния песимизъм-тайните теории, които очевидно добре виреят и в Германия.

Източник: dir.bg