Германският канцлер Ангела Меркел, която управляваше най-голямата европейска икономическа сила

...
Германският канцлер Ангела Меркел, която управляваше най-голямата европейска икономическа сила
Коментари Харесай

Последният дипломатически ход на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел, която управляваше най-голямата европейска икономическа мощ в продължение на 16 години и не загуби доверието на гласоподавателите си в поредност от рецесии – финансова, бежанска и здравна – се отдръпва от властта.

Нейните два последни дипломатически хода бяха да се срещне с съветския президент Владимир Путин в петък и с украинския министър председател Володимир Зеленски в неделя, написа Би Би Си

По време на срещата си в неделя Меркел настоя, че Украйна ще бъде предпазена от съветското владичество в областта на енергетиката.

Както е известно Германия внася над 50% от природния газ от Русия и това става главно посредством газопровода Северен поток 1 и 2 – който минава по дъното на Северно море. Доставките на газ пък за южната част на Европа към този момент минават по дъното на Черно море до Турция. Така Русия заобикаля Украйна и остарялата газопреносна мрежа. Дългосрочният контракт сред Газпром и Украйна за директен транспорт на газ изтича след три години и Зеленски изрази по време на срещата си с Меркел, че се тормози какво ще се случи с Украйна по-късно. Загубата на милиарди долари директни такси за Украйна ще удари мощно украинската стопанска система.

Меркел съобщи, че е съгласна с позицията на Съединени американски щати да бъдат въведени нови наказания против Русия, в случай че тя употребява енергийната си доминация като оръжие. Освен това Меркел даде обещание, че Германия ще обезпечи повече от 1 милиарда $, с които да се развие системата от възобновими енергийни източници на Украйна.

Зеленски обаче настоя за по-ясни гаранции, които очевидно ще би трябвало да договаря с наследника на  Меркел.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР