Германският Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширна статия за защитата на

...
Германският Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширна статия за защитата на
Коментари Харесай

ФАЦ: Как ще се укрепи българо-турската граница. Средства ще има

Германският „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ разгласява обширна публикация за отбраната на българо-турската граница и средствата, които се чака България да получи за нейното подсилване. Според австрийското Министерство на вътрешните работи 75% от 100-те хиляди мигранти, достигнали до Австрия през 2022 година, не са били регистрирани преди този момент.

„ Голяма част от тях, настояват във Виена, са влезнали в Европейски Съюз за първи път през българската граница с Турция и е трябвало да бъдат регистрирани там. “

През февруари председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен окачестви контрола на българо-турската граница като най-спешната задача, обвързвана с укрепването на европейските сухопътни граници. Тя направи изказването си в Европейския парламент в Брюксел по време на спор за миграцията и правото на леговище.

София твърди, че са нужни 2 милиарда евро, с цел да разшири съответно контрола около граничната ограда, продължава немското издание. А федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер споменава българското искане за повече пари за защита на границата.

„ Ограда, която не се следи, не е преграда “, цитира ФАЦ думите на Нехамер през януари след диалозите му с холандския министър-председател Марк Рюте.
ФАЦ показва, че ветото за Шенгенското съглашение
ще остане в действие, „ до момента в който обстановката не се промени фундаментално “, по израза на канцлера.

Изданието цитира водачът на ДСБ Атанас Атанасов, който дава за образец укрепленията сред Гърция и Турция: „ Там построиха триметрова бетонна стена, сходна на Берлинската стена. Никой не може да премине през нея, до момента в който при нас са задоволителни няколко ножици за рязане на метал, с цел да се преодолее “, споделя той.

Корупцията продължава да съществува в българската гранична полиция, разяснява още изданието. „ Има случаи на опитни гранични чиновници, които напущат работа и се причисляват към контрабандните мрежи, за които работят като високоплатени „ консултанти “ с положителни връзки с някогашните си сътрудници “, написа ФАЦ.

Вестникът разяснява в резюме и политическата обстановка в България преди изборите и обръща внимание на това, че е допустимо и след петите избори за последните 2 години в Народното събрание в София няма да има ясно изразено болшинство.

Журналистът на ФАЦ е разговарял и с Лена Бориславова, която споделя, че с обещаните средства от Европейска комисия България ще укрепи границата си, с цел да съблюдава стандартите за правата на индивида и условията за национална сигурност. Но до момента в който тя обръща внимание на това, че е редно да се прави разлика сред стопански мигранти и същински претенденти за леговище, доста от политиците, в това число Атанасов или австрийският канцлер Нехамер желаят най-много друго: границата да стане непропусклива, тъй че да бъдат възпрепятствани всички – и мигранти, и бежанци, да влизат на българска земя.

Известно е, че Гърция всеобщо „ изтласква “ мигранти, без да прегледа молбите им за леговище. Изданието показва, че България също употребява тази процедура. Росица Димитрова, шефката на българската гранична полиция, наскоро е била представена да споделя, че
през последната година общо 165 000 души са били възпрепятствани
да влязат незаконно в страната.

„ Фактът, че съвсем никой от тези, които съумяват да стигнат до България и могат да подадат молба за леговище, не желае да остане в страната, не се оспорва от никой от събеседниците в София. Повечето от мигрантите желаят да отидат в Германия или Франция, където не ги екстрадират, дори и тогава, когато молбите им за леговище бъдат отхвърлени със правосъдно решение.

Има стотици хиляди такива случаи в Западна Европа. Именно те способстват за това, че нарушаванията на закона по външните граници на Европейски Съюз, като да вземем за пример в Гърция или България, мълчешком се толерират в Европейски Съюз “, заключава ФАЦ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР