Германският антитръстов регулатор заяви във вторник, че разширява разследването си

...
Германският антитръстов регулатор заяви във вторник, че разширява разследването си
Коментари Харесай

Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии

Германският антитръстов регулатор съобщи във вторник, че уголемява следствието си за това дали енергийните снабдители са злоупотребили с таван на цените на силата, въведен от държавното управление, целящ да защищити жителите и фирмите от ценови скок, съобщи Ройтерс.

По-рано регулаторът сподели, че проверява дали доставчиците на природен газ са надписвали сметките на клиентите, само че в този момент едно по-широко следствие ще прегледа и държанието на повече от 100 отоплителни компании, се споделя в изказване на немския антикартелен регулатор.

Регулаторът преглежда особено доставчиците на отопление, които са подали заявки за предплатено заплащане според законите за тавана на цените, сподели ръководителят на службата Андреас Мунд.

През 2022 година Берлин вкара пакет от облекчения в размер на 200 милиарда евро, с цел да помогне на компаниите и семействата да понесат растящите сметки за електричество и газ след нахлуването на Русия в Украйна и спада в износа на съветски газ.

Според потребителски портали обаче цените за електричество и газ на някои немски снабдители са над държавните тавани макар спадащите световни цени на газа спрямо предишното лято, което води до опасения, че някои снабдители покачват цените, с цел да се възползват от дотациите.

Регулаторът също по този начин ще стартира да проверява компании в електроенергийния бранш, се споделя в известието.

Както и при природния газ, процедурите в бранша на отоплението засягат към 15% от сумите, поискани до момента за първото тримесечие на 2023 година, сподели Мунд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР