Германският антитръстов орган забрани на Facebook да комбинира потребителски данни

...
Германският антитръстов орган забрани на Facebook да комбинира потребителски данни
Коментари Харесай

Германия налага ограничение на Facebook, компанията ще обжалва

Германският антитръстов орган забрани на Фейсбук да комбинира потребителски данни в своите приложения и уеб сайтове на трети страни без единодушието на потребителите, обвинявайки компанията в наложително възползване от „ пазарното си владичество “, написа RT.
Координаторът за конкуренция Bundeskartellamt блокира колоса на обществените медии от сливането на потребителски данни, събрани посредством Instagram, WhatsApp и милионите уеб страници на трети страни, които наблюдават потребителите от името на Фейсбук посредством бутоните „ одобрявам “ и „ споделяй “ с профилите на тези консуматори във Фейсбук - в случай че категорично не се включат в следенето.

``
реклама

„ В бъдеще на Фейсбук няма да бъде разрешено да принуждава потребителите си да се съгласят на на практика безкрайно събиране и даване на данни, които не са на Фейсбук, на техните потребителски сметки във Фейсбук “,  заяви  президентът на Bundeskartellamt Андреас Мунд. 

Степента, в която Фейсбук събира, слива и употребява данни в потребителски сметки, съставлява корист с господстващо състояние.

Позовавайки се на 95-процентния пазарен дял на Фейсбук от ежедневните дейни консуматори на обществени медии в Германия, Мунд означи, че компанията би трябвало да вземе поради, че потребителите на Фейсбук на практика не могат да преминат към други обществени мрежи.

„ Единственият избор, който потребителят има, е или да одобри цялостната композиция от данни, или да се въздържи от потреблението на обществената мрежа ”, споделя Мунд, като декларира, че неговото „ владичество на пазара е имплицитно принудително… В такава сложна обстановка изборът на потребителя не може да бъде отвеян като непринудено единодушие. "

Този ход - първото действително правно ограничаване, което би трябвало да бъде сложено върху следенето на потребителите на Фейсбук - е като " раздробяване на Фейсбук във връзка с обработката на данни ", сподели Мунд. Много консуматори приветстваха решението като първа стъпка към превъзмогване на крайностите на обществената мрежа.

Фейсбук разгласи, че ще апелира решението, оплаквайки „ ожесточената конкуренция, пред която сме изправени в Германия “ и настоявайки, че компанията е в сходство както с условията на GDPR, по този начин и с други европейски закони за отбрана на данните.

" Популярността не е владичество ", се оплакват те, в блог пост, потвърждавайки, че по-малко от 60% от немските консуматори на обществени медии употребяват Фейсбук, " само че Bundeskartellamt намира за без значение, че нашите приложения се конкурират непосредствено с YouTube, Snapchat, Twitter и други " - като че ли контролът над половината от пазара ги е направил по-слаб. Интересното е, че компанията не загатва какъв брой от 40-те % от потребителите, които не са Фейсбук, са конфигурирали Instagram или WhatsApp и са пренебрегнали повсеместността на бутоните „ харесване “ и „ шерване “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР