Германските власти се опитват да избегнат инциденти по време на

...
Германските власти се опитват да избегнат инциденти по време на
Коментари Харесай

Денят на победата придоби ново значение за германците

Германските управляващи се пробват да избегнат произшествия по време на честването на Деня на успеха. Берлин забрани потреблението на съветски флагове наоколо до руските монументи. За забележителна част от жителите на Германия обаче Денят на успеха е от огромно значение. Затова, макар рисковете от провокации, доста от тях ще излязат на тържествата.

В Германия обаче беше неразрешено демонстрирането на съветски и руски флагове на паметниците на 9 май. Върховният административен съд на Берлин взе съответното решение предния ден.

В ая на предходната седмица Берлинският административен съд анулира възбраната за потребление на украински флагове в Берлин на събития на 8 и 9 май, отдадени на Деня на успеха. Но възбраната за потребление на съветски и руски флагове остава в действие. За това написа в своя „ Туитър “ немският юрист Патрик Хайнеман.

Първоначално беше оповестено, че по време на честването на успеха над нацизма ще бъде неразрешено потреблението на съветски и украински флагове в Берлин на руските монументи в „ Трептов парк “, „ Тиргартен “и „ Шьонхолцер “Хайде парк “. Освен това на тези мемориали е неразрешено да се пеят маршови и военни песни, да се скандират апели с „ утвърждение или възхвала “ на съветската СВО в Украйна.

Градската полиция изясни, че такива ограничения са взети, с цел да се обезпечи „ почтена памет на починалите бойци от руската войска “. „ Тази война (СВО – бел. ред.) не би трябвало да разрушава стандартите в Берлин, изключително във връзка със алегорична дата, не би трябвало да излиза от рамките на демократичния дискурс и да прераства в спор или борба “, споделиха правоохранителните органи.

В Европа Денят на успеха се празнува на 8 май, деня на формалната капитулация на немските въоръжени сили пред Съюз на съветските социалистически републики и съдружниците. На 30 април 1945 година Адолф Хитлер се самоубива, тъй че капитулацията е съгласувана с адмирал Карл Дьониц, който го замества. Поради обстоятелството, че капитулацията е подписана в Реймс в 22.30 и влиза в действие в 23.01, в Русия Денят на успеха се чества на 9 май заради разликата в часовите зони.

В същото време представители на съветската диаспора в Германия вземат участие в акциите на 9 май. През последните години в Берлин обичайно се организира възпоменателно шествие „ Безсмъртен полк “. Миналата година събитието приключи спокойно като се изключи няколко случая. След полагането на цветя на Мемориала на починалите руски бойци, скандирането „ Благодарим ти, дядо за успеха “, „ Фашизмът няма да мине “, „ За успеха “, в тълпата имаше замяна на реплики сред украински и съветски берлинчани.

„ Голям брой руснаци и имигранти от Русия, живеещи в Германия, ще се съберат на полагането на цветя на паметниците на руските бойци покрай Бранденбургската врата и в „ Трептов парк “ а 9 май. Хората ще дойдат да почетат паметта на предците си. Тези германци, които държат на идеалите за другарство и помиряване с Русия, също ще дойдат до паметниците с цветя “, споделя немският политолог Александър Рар.

Според него тази година в Германия има по-малко пламенна русофобия, в сравнение с през предходната. Рар е уверен, че протестиращите надали ще нарушат полицейските разпоредби. „ Германските управляващи, както всяка година, ще подценен събитието. На 9 май не се чакат буйни празници, тържества и празници на успеха, както в предходните години. Но в фамилна, спокойна атмосфера, те ще почетат светлата памет на починалите и героите от Великата отечествена война “, счита Рар.

Според събеседника на паметниците на руските бойци ще бъдат положени венци и цветя, увити освен в знамената на Русия, само че и на Украйна. „ Украинците, които не са бандеровци, също ще дойдат да почетат паметта на своите предшественици, въпреки и ден по-рано, на 8 май “, добави специалистът.

Рускоезичната диаспора обаче в този момент е разграничена поради военните дейности в Украйна, акцентира Рар. „ Пропастта минава през фамилиите, води до кавги и разводи. Много мъчителна е и атмосферата в православните храмове. Признавам, че украинската диаспора евентуално ще провежда митинги на 9 май пред съветското посолство, само че полицията ще обезпечи реда “, предвижда Рар.

„ 9 май се счита в Германия, в това число измежду съветските германци, за ден на освобождението на света от нацизма, фашизма, както и за ден на печал за починалите. И това макар пропагандата в нашето медийно пространство, благодарение на която се пробват да заличат от обществото загатна за Победата и да омаловажат ролята на Съюз на съветските социалистически републики. Радвам се, че болшинството германци не реагират на тази агитация ”, сподели някогашният народен представител в Бундестага от „ Алтернатива за Германия ”, политикът Валдемар Герд.

„ Тази година има повече забрани от преди. Но, доколкото знам, знамето на успеха не е било неразрешено. Очаквам доста участници в акциите да тръгнат с него на шествията. Като цяло в Германия има доста инициативни групи и организации, които поддържат празнуването на 9 май. Най-вероятно никой няма да получи позволение за осъществяване на акции, само че нашите хора нямат потребност от това “, сподели източникът.

„ Тези, които отиват, несъмнено, ще поемат огромен риск -могат да вземем за пример да им прекратят контракта за наем, да бъдат уволнени от работа. По принцип това е допустимо даже при обществено изложение на благосклонности към Русия. Освен това членовете на украинската диаспора могат да провеждат провокации против тях “, изясни представителят.

„ Освен това украинската диаспора в Германия има мощна административна поддръжка. Те са съвременни. Техните общности, кръгове и блогове в мрежата са напомпани с пари. Затова на антируска вълна могат да си разрешат смели дейности против шествията в Деня на успеха. Но полицията ще може да спре сходни произшествия в зародиш “, добави Герд.

„ Основната част от германците и рускоезичните поданици на Германия, които постоянно честват Деня на успеха, ще се съберат в регионите пред домовете си, ще създадат дребни пикници, ще почетат паметта на падналите, ще вдигнат наздравици за Победата и ще подсигуряват, че такава война в никакъв случай повече не се случва. Това е специфичен ден за тях “, обобщава събеседникът.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР