Германските танкове Леопард 2“ имат редица предимства пред руските. Те

...
Германските танкове Леопард 2“ имат редица предимства пред руските. Те
Коментари Харесай

Защо танковете Леопард са безценни и ще променят ли войната в Украйна?


Германските танкове „ Леопард 2 “ имат редица преимущества пред съветските. Те са мощни, бързоподвижни, гъвкави в нахлуване и защита. Биха ли могли да трансформират хода на войната в Украйна? Оценки на боен специалист.

Танкът тежи 60 тона, дълъг е 10 метра и е считан за един от най-хубавите и съвременни бойни танкове в света:. Основното оръжие на „ Леопард 2 “ е неговото 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, благодарение на което той може да поразява цели на разстояние  до 7 000 метра – от място или в придвижване. Развива до 70 километра в час, а дизеловият му мотор е относително пестелив. Танкът „ Леопард 2 “ се създава от немската компания „ Краус-Мафай Вегман “. Най-новата му версия - „ А7 “ - се доставя от 2014 година.

Този танк към момента не е взел участие в действителни бойни дейности, споделя военният историк и специалист Ралф Ратс. В изявление за „ Тагесшау “ той изяснява за какво този немски танк е по този начин мечтан и може ли да промени хода на войната в Украйна.

Каква роля играят бойните танкове като „ Леопард 2 “ в актуалното военно дело?

Ратс: Понятието „ военен танк “ е завещание от Студената война. Бойният танк има вериги, разполага с тежка ризница и относително тежко въоръжение. Неговата задача е да обезврежда други танкове на бойното поле и в този смисъл е основното острие на дадена войска. 
Редакцията предлага
Какво по-точно може създаваният в „ Леопард 2 “, който няколко европейски държавни са подготвени да доставят на Украйна?

Ратс: Този танк има отлична известност в целия свят, освен това напълно справедливо. Той съчетава ударна мощност, подвижност и отбрана – освен това доста уравновесено. Британските бойни танкове да вземем за пример са тежко бронирани, други пък са доста бързи. „ Леопард “ е доста уравновесена машина, с която може да се реализира всичко. Системите му са извънредно надеждни, а техническото му обслужване е бързо и елементарно, което е изключително скъпо за армиите.

Това, което отличава актуалните танкове като немския „ Леопард 2 “, американския „ Ейбрамс “ и френския „ Льоклер “ от предходните генерации танкове, е че те могат да стрелят в придвижване и да поразяват тъкмо задачите си на километри разстояние – в това число и при придвижване на заден ход. Това не могат да вземем за пример руските, респективно съветските модели, да вземем за пример „ Т-90 “, когато се движат с висока скорост. На бойното поле те са по-малко гъвкави.

Може ли „ Леопард 2 “ да обезврежда един съветски „ Т-90 “ единствено с един изстрел?

Ратс: Да, може. Но и противоположното също е допустимо – при неприятно стичане на събитията. Това също би трябвало да се каже. Бронята защищава от осколки от гранати и от пушечния огън на пехотата. Но когато един против различен се изправят два бойни танка, побеждава този, който пръв стреля тъкмо. Това ще забележим и в Украйна: ще има взривени западни танкове – също както има и унищожени съветски по бойните полета в Украйна.

А по какъв начин се показва „ Леопард 2 “ спрямо американския „ Ейбрамс “ и английския „ Чаланджър “?

Ратс: " Леопардите “ имат мотор, който може да работи с разнообразни типове дизелово гориво. „ Ейбрамс “ се задвижва от газова турбина. Всичко останало е съвсем същото – имат идентична идея. „ Чаланджър “ се отличава с дебела ризница и в този смисъл е нещо като преносима цитадела.

Има няколко разновидности на „ Леопард 2 “, а съдружниците на Украйна имат разнообразни модели. Какви са провокациите тук за Украйна?

Ратс: Бойните качества на „ Леопард “ не зависят от модела. Украйна евентуално ще получи по-старата трансформация „ Леопард 2 А4 “. Следващите „ А6 “ и „ А7 “ са по-модерни. Ако украинските военни усвоят по какъв начин да обслужат „ Леопард 2 А4 “, след това елементарно биха могли да преминат и към други европейски разновидности на тази бойна машина. По-труден е въпросът с логистиката, поправката и техническата поддръжка на тези танкове, защото за тях трябват други елементи. Но това не е решаващо за триумфите на бойното поле.

А какъв военен опит имат „ Леопардите “?

Ратс: Тежките оръжейни системи, немско произвеждане, като самоходната гаубица, танковете „ Мардер “ и „ Гепард “, се употребяват с доста положително име в целия свят. Но до момента те на никое място не са употребявани в действителни бойни условия против равносилен съперник. Танковете „ Леопард 2 “ са основани за потребностите на Студената война, а не за тези на сегашната война в Украйна. Канадци и турци са употребявали този танк единствено в Афганистан, респективно в Сирия. И за разлика от американския „ Ейбрамс “, немският „ Леопард “ към момента не е взел участие в същинска война.

Но има и един психически проблем, за който не сме готови: въпреки че са с доста добра популярност, тези бойни машини също могат  да бъдат обезвредени на бойното поле в. И тъкмо това ще се случва. Ние не сме подготвени да приемем, че „ Леопардите “ не са някакво неуязвимо средство, което ще промени играта.

А от какъв брой танка се нуждае Украйна, с цел да си възвърне самодейността във войната?

Ратс: Една пълномащабна контраатака, включваща флангови офанзиви и сражения от засада, изисква огромна огнева мощност. Според главнокомандващия въоръжените сили на Украйна военачалник Валерий Залужний за пехотата в допълнение на наличните. И това е долната граница на украинските потребности от такава тежка бойна техника.

А идният интервал на кални терени, предстоящ дружно с пролетта в Украйна, проблем ли е за 60-тонните „ Леопарди “?

Ратс: В калта могат да затънат и най-модерните бойни танкове с 1500 конски сили мощ. Това се отнася за всички танкове, също и за съветските. Тази тежка техника би трябвало да се употребява единствено на подобаващ терен. Ако един танк затъне в мочурливата почва, значи са били позволени доста неточности.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР