Германските социалдемократи, по-малък коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел,

...
Германските социалдемократи, по-малък коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел,
Коментари Харесай

Новото лидерство на ГСДП – какво означава то за съдбата на Меркел?

Германските социалдемократи, по-малък съдружен сътрудник в държавното управление на Ангела Меркел, ще имат ново управление, което гледа сериозно на необятната коалиция. Дойче веле предвижда какви са вероятните сюжети оттук насетне.

Германските социалдемократи ще имат ново управление, което не държи изключително на присъединяване на партията в съдружното държавно управление. Бъдещите водачи на ГСДП Саскиа Ескен и Норберт Валтер-Борянс принадлежат към лявото крило на партията и явно считат да подхващат коренен завой наляво.

В момента са вероятни няколко сюжета. Решителният подтик ще пристигна от конгреса на ГСДП в края на седмицата. На него социалдемократите ще създадат оценка на досегашната активност на необятната коалиция и ще решат дали желаят да ръководят дружно с ХДС/ХСС до края на мандата през есента на 2021 година.

Първи сюжет, необикновен: ГСДП остава в обединението без никакви възражения.

Втори сюжет, малко евентуален: ГСДП взема решение начаса да излезе от обединението.

Трети сюжет, евентуален: ГСДП приема предлагането на номинираните си нови водачи и декларира на християндемократите, че съдружният контракт би трябвало да се преразгледа.

Лидерите на ХДС и ХСС Анегрет Крамп-Каренбауер и Маркус Зьодер към този момент дадоха отговор, че не желаят да преразглеждат контракта. В техните партии така и така мнозина считат, че социалдемократите към този момент са получили задоволително отстъпки. И че всяка нова отстъпка ще снижи електоралната поддръжка за християндемократическия лагер.

Какво обаче може да се случи след конгреса на социалдемократите?

Няколко вероятни сюжета:

Първо: ГСДП остава в съдружното държавно управление. Тази партия в действителност няма интерес от предварителни избори, тъй като в допитванията през последните месеци получава едвам 12-15 % поддръжка. Според последното допитване, ГСДП към този момент е трета политическа мощ - след ХДС и Зелените. Тъй че на конгреса всички министри и министър председатели на федерални провинции, излъчени от ГСДП, сигурно ще бележит този мотив.

Второ: ГСДП напуща държавно управление, а Ангела Меркел остава като канцлер на малцинствен кабинет. По Конституция тя може да резервира поста си, в случай че Бундестагът не гласоподава с болшинство избор на съмнение против нея. В същото време обаче тя няма право да уточни собствен заместител и да се отдръпна преди края на мандата си, тъй като немският канцлер се избира непосредствено от Народното събрание. Доколкото държавният бюджет за 2020 година към този момент е признат, Меркел би могла да ръководи без проблеми с малцинствено държавно управление. Самата тя обаче не гледа с положително око на подобен вид. Още повече, че през втората половина на 2020 година Германия поема председателството на Европейски Съюз, а за такава задача несъмнено се изисква изцяло дееспособно държавно управление.

Трето: Коалиция Ямайка. В рамките на настоящия държавен мандат християндемократите могат да сменят съдружните си сътрудници. Още след изборите през 2017 година Ангела Меркел в действителност искаше да образува коалиция със Зелените и либералите от СвДП, която публицистите назовават " Ямайка " - тъй като цветовете на четирите партии съответстват с цветовете от националното знаме на Ямайка. Тогава либералите провалиха договарянията, само че през днешния ден е допустимо Зелените да са тези, които ще се откажат от сходна коалиция, тъй като партията им събира доста огромна електорална поддръжка и няма незабавна потребност да взе участие незабавно във властта.

Четвърто: Нови избори. Ако ГСДП напусне държавното управление, на хоризонта към този момент ще се появят и предварителните парламентарни избори. За да се стигне до тях обаче канцлерката Ангела Меркел би трябвало да изиска избор на доверие и да изгуби гласуването. При такова развиване на събитията президентът в границите на три седмици може да разпусне Бундестага, след което най-късно до два месеца би трябвало да се проведат нови избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР