Германските служители в публичния сектор сключиха сделка за заплатите с

...
Германските служители в публичния сектор сключиха сделка за заплатите с
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в Европа раздава по €3000 на 2.5 милиона души

Германските чиновници в обществения бранш подписаха договорка за заплатите с работодателите, поставяйки завършек на поредицата от договаряния, довели до голям брой стачки в най-голямата стопанска система в Европа, заяви.

Персоналът ще получи разсрочени еднократни заплащания на обща стойност 3000 евро до февруари 2024 година След това заплатите ще се покачат с 200 евро за непрекъснато, a в следствие с още 5.5 на 100.

Споразумението обгръща към 2,5 милиона чиновници в немския обществен бранш и идва откакто три кръга договаряния не доведоха до резултат. Арбитражната комисия предложи компромис, който е в основата на договорката, реализирана този уикенд в Потсдам.

" Борихме се настойчиво между тях в четири кръга договаряния и в арбитражния развой ", сподели министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер. " Това съглашение за заплатите носи осезаемо облекчение за чиновниците. "

Заплатите в еврозоната се трансфораха в основен фокус за централните банкери, които се тормозят, че мощните нараствания ще затруднят връщането на инфлацията до тяхната цел от 2 на 100. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард прикани фирмите и техния личен състав да споделят тежестта на по-високите енергийни разноски, с цел да избегнат " механизъм за противоположна връзка сред по-високи маржове на облага, заплати и цени ".

След като арбитражната комисия разгласява своето компромисно предложение, икономисти споделиха, че това ще има мощен резултат за чиновниците. Но анализаторът на JPMorgan Грег Фузеси означи, че структурата му " разрешава доста закъснение до 2024 година ".
 От €8.20 до €55.60: Каква е междинната заплата на час в другите европейски страни?
От €8.20 до €55.60: Каква е междинната заплата на час в другите европейски страни?

Българинът получава близо 4 пъти по-ниска заплата от средностатистическия европеец

Споразумението на Verdi идва, откакто предходната година синдикатът IG Metall обезпечи такова за индустриалните служащи, съгласно което заплатите в този бранш ще се покачат с 5,2% през 2023 година и 3,3% през 2024 година Междувременно служащите в Deutsche Post AG подписаха договорка, съгласно която заплатите им ще се покачат с 11,5% приблизително за две години.

Припомняме, че последните данни на " Евростат " демонстрираха, че междинните почасови разноски за труд в Германия през 2022 година се усилват с 5.6% за година, достигайки 39.5 евро на час.

Растящите условия към заплатите и по-голямата подготвеност за стачки се подхранват от най-бързата инфлация от десетилетия, чиито съществени сили се оказват упорити макар скорошния спад в цените на силата. Заплатите в Германия са паднали с повече от 3% предходната година, в случай че се поправят с повишаването на потребителските цени, съгласно статистическата работа.

Междувременно служащите са в мощна позиция за договаряния, защото работодателите срещат все по-големи компликации при привличането на личен състав. Пазарът на труда е резистентен на последствията от войната в Украйна, като главното влияние е притокът на бежанци от страната, които постепенно се интегрират в работната мощ на Германия.
 Искате да работите в София? Ето каква заплата може да очаквате, съгласно специалността си
Искате да работите в София? Ето каква заплата може да очаквате, съгласно специалността си

Средната брутна работна заплата в София е с близо 40% по-висока от междинната за страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР