Германските производствени цени са се понижили за шести пореден път

...
Германските производствени цени са се понижили за шести пореден път
Коментари Харесай

Германските производствени цени са се понижили за шести пореден път

Германските индустриални цени са се намалили за шести следващ път през декември поради спада на цените на електрическата енергия. Това заяви през днешния ден Федералната статистическа работа " Дестатис " (Destatis), представена от Българска телеграфна агенция.

Производствените цени са се свили с 8,6 на 100 на годишна основа през декември, което е по-бърз ритъм от понижението със 7,9 на 100 през ноември. Икономисти чакаха спад от 8 на 100.

Общият спад през декември се дължи в най-голяма степен на по-ниските с 23,5 на 100 разноски за сила.

Цените за междинни артикули са били с 3,7 на 100 по-ниски по отношение на предходната година, което се дължи в най-голяма степен на понижението на цените на металите и химическите първични материали. 

Междувременно разноските за потребителски артикули са нарастнали с 3,2 на 100 на фона на по-високите цени на питателните артикули.

На месечна основа индустриалните цени са намалели с 1,2 на 100 през декември по отношение на спад от 0,5 на 100 преди месец. Очакванията бяха за намаляване от 0,5 на 100.

През цялата 2023 година междинните индустриални цени са намалели с 2,4 на 100 по отношение на 2022 година Като се изключи електрическата енергия, индустриалните цени са нарастнали с 3,6 на 100.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР