Германските партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), част

...
Германските партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), част
Коментари Харесай

Миграцията разклати ли стабилността на германското правителство

Германските партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), част от ръководещата коалиция, са в спор поради политиката за предоставяне на леговище, написа френският в. "Фигаро ".

Вътрешният министър Хорст Зеехофер от ХСС съобщи, че ще подаде оставка, откакто не съумя да позволи спора си с канцлерката Ангела Меркел поради проектите му да вкара едностранен надзор на границите, с цел да понижи притока на мигранти .

Коалиционното държавно управление остава несигурно заради неналичието на консенсус сред двете консервативни партии в него - ХДС и ХСС. Конфликтът не завърши с края на Европейския съвет в края на предходната седмица, а продължи да се задълбочава през уикенда и паралелните разисквания на управленията на двете партии в Мюнхен и Берлин продължиха до късно нощес.

Ситуацията е сериозна, призна Меркел пред съпартийците си: ХСС е единствено районна партия, само че гласовете й са решаващи за болшинство в Бундестага. Баварската партия упорства за смяна на политиката за леговище в Германия от повече от две седмици, напомня в. "Фигаро ".

Жертвайки се, Зеехофер утежнява ситуацията на канцлерката, която съгласно него не е съумяла да овладее миграцията.

Предлагайки да подаде оставка, вътрешният министър излага Меркел на обвинявания, че разединява поддръжниците си.

Бъдещите връзки сред ХДС и ХСС остават неразбираеми, откакто канцлерката отхвърли да одобри настояването на баварския реакционер за едностранни дейности и връщане на мигранти на границата, акцентира френското издание.

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС) също е разграничен. Партията може да загуби доста от открит конфликт с "по-големия брат " ХДС.

С предлагането си да подаде оставка, Зеехофер дава на партията опция да вземе решение.

Предстои да забележим дали в ХСС ще надделеят последователите на помиряването, или на спора, отбелязва изданието. Зеехофер неведнъж е заявявал изрично, че не желае да бъде уволнен от канцлера и държи самичък да вземе решение за бъдещето си.

Според източници от ХСС, представени от ДПА, водачите на баварската партия желаят да убедят 68-годишния Зеехофер да не подава оставка. Някои от тях припомнят, че съгласно социологическите изследвания баварците повече симпатизират на Меркел, в сравнение с Зеехофер или на премиера на провинцията Маркус Зьодер.

Угаждайки на хардлайнерите в ХСС по въпроса за миграцията, акцентират те, партията може да загуби поддръжка в центъра. Някои в немските политически кръгове също по този начин настояват, че разногласието в действителност е израз на дългогодишното съревнование на Зеехофер със Зеехофер, който го измести като министър председател на Бавария, и упрекват двамата, че се трансформирали Германия в пленник на баварската омраза.

"Зеехофер, който съвсем тотално е изгубил властта в ХСС, в този момент наподобява желае да смъкна канцлера в нещо като косвено политическо самоубийство - поставяйки завършек на политическата си кариера с мотото: първо аз, след това партията, а може би и страната ", написа в публицистична публикация "Хановерише алгемайне цайтунг ", представен от Ройтерс.

Независимо какъв ще бъде изходът, рецесията сподели сериозната загуба на позиции на Меркел, която до наскоро беше считана за основна защитничка на демократичните полезности - които през 2015 година я доведоха до решението да одобри в Германия стотици хиляди мигранти от Близкия изток, Африка и други места, нежелани от прилежащите европейски страни , написа в. "Ню Йорк таймс ".

Три години по-късно национализмът и популизмът обгръщат разнообразни елементи от Европа и самата Германия. Меркел, която беше синоним на демократичния международен ред, е обречена, счита Андреа Рьомеле, учител в берлинското Училище по ръководство "Херти " (Hertie School of Governance).

"Ако не падне в този момент, ще падне при идната рецесия ", прибавя Рьомеле. През последните девет месеца Меркел се сблъскваше с рецесия след рецесия, започвайки със загубата на позиции на изборите през септември предходната година, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ".

Ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС) на немския канцлер Ангела Меркел ще продължи през днешния ден договарянията със своя съдружен сътрудник Християнсоциалния съюз (ХСС) по въпроса за миграцията.

Преговорите би трябвало да стартират в 8,30 ч. локално време.

Вижте още:

Как Меркел се избави в последния миг

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за миграцията

Бойко Борисов: Няма да приемем връщане на мигранти

Европейски Съюз занапред ще събира 3-те милиарда евро за Турция

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР