Германските компании очакват само лека рецесия през следващата година въпреки

...
Германските компании очакват само лека рецесия през следващата година въпреки
Коментари Харесай

Германските фирми очакват само лека рецесия, но и мрачна 2023 г.

Германските компании чакат единствено лека криза през идната година макар компликациите поради енергийната рецесия, дефицита на първични материали и забавящата се международна стопанска система, сподели изследване на огромни асоциации, оповестено от " Ройтерс " във вторник, написа " Дневник ".

" Последното тримесечие на 2022 година и началото на 2023 година евентуално ще бъдат съпроводени от спад в икономическата интензивност, сподели Зигфрид Русвурм, президент на Федерацията на немската промишленост (BDI). Ние обаче чакаме единствено лек спад. "

Има възходящи признаци, че немската стопанска система може да предотврати най-лошото от икономическия спад, провокиран от срутва на енергийните доставки от Русия след нахлуването в Украйна.

Инфлацията се забави леко до 11.3% през ноември от най-високите 11.6% предходния месец, защото цените на силата се намалиха. Германското държавно управление предвижда, че стопанската система ще нарасне с 1.4% тази година и ще се свие с 0.4% през идната година.

Русвурм предизвести, че растежът ще остане слаб до 2024 година, защото слабото търсене по света удря подвластната от износа стопанска система на Германия.

Асоциацията на немските индустриално-търговски камари (DIHK) съобщи, че има доста индикации, че спиранията на веригите за доставки последователно понижават.

" Тарифите за транспорт на контейнери още веднъж се приближават до дълготрайните естествени стойности и тапите пред интернационалните пристанища постепенно понижават ", сподели президентът на DIHK Петер Адриан. " Ако оповестените облекчения на политиката на Китай за нулева Коронавирус зараза бъдат приложени, това също би било позитивен сигнал за световните вериги за доставки ", добави той.

Въпреки това DIHK предизвести, че растящите цени на силата и охлаждането на потребителския оптимизъм към момента замъгляват вероятностите за 2023 година

Асоциацията на занаятчиите ZDH повтори прогнозите на DIHK, като сподели, че за идната година идват доста по-малко поръчки. " Натрупаните поръчки към момента ще ни водят до началото на пролетта, само че има доста въпросителни за времето по-късно ", сподели генералният секретар на ZDH Холгер Шванеке.

Германската асоциация за търговия на едро, външна търговия и услуги (BGA) съобщи, че обстановката към момента е постоянна в доста браншове на стопанската система. " Но ние виждаме да не престават месец след месец отрицателните упования, чиято дълбочина и ширина към момента не са осъзнати ", сподели президентът на BGA Дирк Джандура.

Той сподели, че е уверен, че фирмите още веднъж ще излязат на по-окуражаващ път напролет.

Друго изследване - на икономическия институт IW, оповестено през днешния ден, също не е изключително оптимистично. Почти три от пет немски индустриални асоциации са песимисти за идната година. От 49 интервюирани асоциации 30 декларират, че чакат техните членове да създават по-малко, до момента в който 13 декларират, че чакат техните браншове да създават повече.

Близо 40 асоциации обявиха, че актуалната обстановка за техните компании е по-лоша от преди година, когато мнозина допускаха, че най-лошото от пандемията е съвсем преодоляно.

При рекордно висока инфлация обаче настроението в немската стопанска система не се е възстановило съгласно изследването, извършено от средата на ноември до началото на декември. " Бизнесът не чака високите цени на силата да се върнат към равнищата отпреди рецесията в обозримо бъдеще. Това прави неразбираеми извънредно доста вероятностите за идната година ", сподели икономическият специалист на IW Михаел Грьомлинг.

Той предизвести, че обстановката за енергоемките компании е изключително несигурна и техният триумф е обвързван с налична сила.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР