Германските избори имат две лица. Повечето наблюдатели смятат надпреварата за

...
Германските избори имат две лица. Повечето наблюдатели смятат надпреварата за
Коментари Харесай

Ангела Меркел води в социологическите проучвания, но можем ли да им се доверим?


Германските избори имат две лица. Повечето наблюдаващи считат конкуренцията за достигнала своя връх, защото консервативният канцлер Ангела Меркел има 15-процентна преднина пред своя съперник от Германската социалдемократическата партия (ГСДП) Мартин Шулц. Въпреки това остава песимизъм за точността на предизборните социологически изследвания. Все отново, преобладаващото болшинство организации не съумя да планува успехите на лагера на Брекзит във Англия и на Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

Методологията, употребена от немските социолози, варира от телефонни изявленията, извършени от към този момент открити организации като Infratest dimap и Forsa, които имат непрекъснати контракти с главните медии, до онлайн изследвания на обещаващата платформа YouGov.

Лявоцентристите от ГСПД се уповават на изследвания, съгласно които съвсем половината от гласоподавателите не са взели решение за кого ще гласоподават, само че съгласно социолозите сходни очаквания са напразни.

„ Това биха били първите избори в историята на човечеството, при които всички нерешили гласоподаватели изберат една партия “, сподели за „ Дойче веле “ управителният шеф на Infratest dimap Нико А. Зигел. „ Нашите най-актуални данни не дават повече очаквания на социалдемократите, в сравнение с обединението ХДС/ХСС “, добави той.
 Мартин Шулц се надява да активизира нерешилите гласоподаватели преди вота на 24 септември. Мартин Шулц се надява да активизира нерешилите гласоподаватели преди вота на 24 септември. / БГНЕС
От Forsa показват, че гласоподавателите систематично дефинират консерваторите като по-надеждни по множеството въпроси, в сравнение с техните съперници. Дори от YouGov, които дефинираха пропастта сред Християндемократическия съюз (ХДС) и сестринската баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС) от една страна и ГСДП от друга като малко по-малка в последното си изследване от 6 септември, показват, че индикаторите са в интерес на Меркел.

„ Не се колебая във водачеството на ХДС/ХСС “, изясни пред „ Дойче веле “ ръководителят на изследователския отдел на YouGov Холгер Гайслер. „ Това (убеждение) идва от доста институции, всички от които работят без значение една от друга. Всички ние бихме били доста сюрпризирани, в случай че Шулц навакса дефицита “, добави той.

Но за какво германците са толкоз уверени, когато техните американски и английски сътрудници объркаха по този начин нещата? Това е непосредствено обвързвано с природата на въпросните избори.

[b] Брекзит и Тръмп бяха невъзможни за предсказание [/b]

Според Зигел част от казуса идва тогава, когато „ предизборните социологически трендове “ се бъркат с „ прогнози “. При Брекзит разликите сред лагерите „ за “ и „ срещу “ в последните социологически изследвания бяха толкоз дребни, че влизаха в границите на статистическата неточност, което значи, че социолозите нямаха късмет да плануват коя страна ще завоюва.

При успеха на Тръмп в Съединени американски щати социолозите бяха малко или доста прави за националния избор, който беше извоюван от Хилари Клинтън, само че не познаха за изборната гилдия, която действително показва президента.

„ Трябваше да кажат, че не може да се дефинира “, съобщи за „ Дойче веле “ шефът за политически изследвания на Forsa Петер Матушек. „ В Германия не бихме посмели да кажем въз основата на социологически изследвания по какъв начин ще наподобява разпределението тук-там в Народното събрание. Проучванията (в САЩ) не бяха неправилни, по-скоро виновността е в това по какъв начин те бяха разпределени в изборни делегати “, добави той.

Това е значим миг. Политическите изследвания могат да бъдат потребни при предсказването на спечелилите и губещите, единствено в случай че те отразяват действителния развой, по който водачите се избират, както и политическия пейзаж в страната. Това от своя страна повдига различен въпрос.

[b] Колко мощна в реалност е „ Алтернатива за Германия “? [/b]

Съществуват обилни спекулации за това дали изследванията на публичното мнение подценяват количеството поддръжка, на което се радва ксенофобската дясна популистка партия „ Алтернатива за Германия “ (АГ), получаваща съгласно актуалните изследвания към 11%. Те не съумяха да плануват огромния триумф на АГ на районните избори предходната година, когато партията на някои места завоюва над 20% от вота, само че на тазгодишните избори допитванията са по-прецизни.

„ Смятаме, че (подкрепата за) АГ е правилно отразена в нашите последни данни “, съобщи Зигел. „ Разликата сред нашите последни изследвания на публичното мнение и действителните изборни резултати на АГ не беше огромна “, добави той.

„ С онлайн допитванията нямаме казуса, че рисковите мнения се показват прекомерно рядко “, показва Гайслер. YouGov също дефинира поддръжката за АГ на почти 11%.

Матушек се съгласява с това, само че добавя, че АГ има избран капацитет, основаващ се на несигурността. Това е по този начин поради изменчивостта на партията, нейната податливост да притегля съсредоточени прояви на медийно отразяване и липса на дългогодишна история. Все отново тя е учредена през 2013 година

Гайслер също по този начин показва, че в Германия, където партиите рядко получават безусловно болшинство и се нуждаят от съставяне на ръководещи обединения, политически пейзаж с шест партии е по своята същина по-сложен, в сравнение с при обстановка с по-малко партии.

[b] Малките партии може да завоюват от отдръпването [/b]

Изборите на 24 септември са сред шест партии, борещи се за места в Народното събрание и за обединения на болшинството, които ще разрешат избора на канцлер. В момента Германия се ръководи от така наречен необятна коалиция сред ХДС/ХСС и ГСДП и в случай че историята е някакъв знак, би могло да има оттегляне на електората от тези партии.

Според Зигел дребните партии „ ще имат късмет за облага “. Гизлер също планува сходен сюжет.

„ Мога да предположа, че както ХДС/ХСС, по този начин и ГСДП ще изгубят забележителна поддръжка преди изборите “, счита той и добавя, че „ наклонността е в посока на дребните партии и това е освен съгласно нашите изследвания “.

Ключът за триумфа на всички партии, само че най-много на огромните, е какъв брой добре ще активизират своя корав електорат. Това прави предсказването на това кои комбинации от партии могат да се обединят като болшинство в Народното събрание още по-сложно.

„ Проблемът постоянно е в това да се познае кой в действителност ще стигне до урните “, признава Матушек.

Относително огромният брой на германци, които ще гласоподават авансово по пощата, изчисляващи се на към една трета, биха могли да поддържат партии с открит корав електорат. Във всеки случай, въпреки и съвсем всички да считат Меркел за възможния победител и изборите постоянно да са определяни като скучни, има доста напрежение във връзка с това какви обединения ще се окажат математически вероятни.

„ Като социолог за мен е невероятно да дефинира които и да е било избори за скучни “, споделя Зигел. „ Ако го направя, значи съм избрал неверната специалност “, уточни още той. /БГНЕС

-----------------------------

Материалът е на Джеферсън Чейс и е оповестен от „ Дойче веле “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР