Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж

...
Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж
Коментари Харесай

Wallstreet Journal замеси и Полша във взривовете на Северен поток

Германски следователи изследват доказателства, които сочат, че екип за бойкот е употребявал Полша като оперативна база, с цел да повреди тръбопроводите на " Северен поток " в Балтийско море през септември, заяви Ройтерс. Информацията е на вестник " Уолстрийт джърнъл ".

Германските следователи са възстановили изцяло двуседмичното пътешестване на " Андромеда " - 15-метрова бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е взела участие в саботажа на тръбопроводите, доставяли съветски газ за Европа. Те са открили, че яхтата се е отклонила от задачата си и е навлязла в полски води, написа вестникът, като се базира на данни от радио и навигационното съоръжение на " Андромеда ", сателитни и мобилни телефони, сметки " и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е пробвала да съпостави с най-малко един украински боец ". Засега няма мнения от немската федералната полиция и канцеларията на полския министър председател.[

Тази седмица вестник " Вашингтон пост " заяви, че Съединени американски щати са научили за украинския проект за офанзива против газопроводите три месеца преди те да бъдат развалени от подводните детонации. В сряда украинският президент Володимир Зеленски съобщи пред немски медии, че неговата страна не е нападала газопроводите " Северен поток ".

Саботажът беше осъществен в икономическите зони на Швеция и Дания. Двете страни обявиха, че детонациите са били умишлени, само че към момента не са открили кой е виновен за тях. Следователите стигнаха до заключението, че взривното вещество, употребявано при интервенцията, е октоген - прозрачен експлозив, подобаващ за разрушение на подводна инфраструктура, написа вестник " Уолстрийт джърнъл ".

През март немски медии откриха, че е допустимо в нападението да е взела участие яхта от основана в Полша компания, благосъстоятелност на украински жители, написа Българска телеграфна агенция.

Американският вестник оповестява, че осведомени с пътуването на " Андромеда " са показали, че саботьорският екип е сложил дълбоководни експлозиви на " Северен поток 1 " преди да насочи своя транспортен съд " Бавария 50 " към Полша. Андромеда, която преди дни е била наета от немска компания, основана наоколо до мястото, където тръбопроводите излизат на сушата, е отплавала назад на север, което съгласно проверяващите е опит да приключи задачата си и да сложи мини на Северен поток 2, написа " Уолстрийт джърнъл ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР