Германски изтребители започнаха полети, за да помогнат за защитата на

...
Германски изтребители започнаха полети, за да помогнат за защитата на
Коментари Харесай

Германските ВВС се включват в охраната на въздушното пространство на Словакия

Германски изтребители започнаха полети, с цел да оказват помощ за отбраната на въздушното пространство на Словакия, съобщи ДПА.

Полетите ще продължат до 22 декември, оповестиха военновъздушните сили на Германия Луфтвафе. Два изтребителя " Юрофайтър " от 74-то тактическо въздушно крило в Горна Бавария ще бъдат в непрекъсната подготвеност да прехващат неидентифицирани или враждебни самолети в словашкото въздушно пространство при положение на изключителна обстановка, оповестяват немските военни.

Допълнително са планувани подготвителни полети над Словакия, както и кацания там. Словакия е част от източния фланг на НАТО и е съседка на Украйна, която се бори за отбиване на съветското настъпление, почнало през февруари предходната година.

През април 2022 година Словакия даде на Украйна ракетни системи за противовъздушна защита С-300. Като подмяна Съединени американски щати и Нидерландия разположиха в Словакия по една ракетна система " Пейтриът " и действен личен състав, а Германия - още две. Оттогава обаче и трите страни са изтеглили своите батареи " Пейтриът ".

Тъй като през март тази година Словакия съобщи на Украйна и изтребителите си МиГ-29, създадени в Съюз на съветските социалистически републики, тя към този момент не може сама да пази въздушното си пространство.

Първоначално тази задача бе поета от непосредствените ѝ съседи Полша, Чешката република и Унгария, като в този момент помощ оказва и Германия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР