Германски физици са разработили най-тънкото и леко оптично огледало. То

...
Германски физици са разработили най-тънкото и леко оптично огледало. То
Коментари Харесай

Създадоха най-тънкото огледало в света

Германски физици са създали най-тънкото и леко оптично огледало. То се състои единствено от един пласт атоми и не се вижда с невъоръжено око, само че отразеното от него се вижда кристално ясно, написа списание „ Nature ”.
Обикновено за изработката на огледала се употребява полирана железна повърхнина или оптично стъкло със особено покритие за възстановяване на качеството и понижаване на тежестта.
Физици от института по квантова оптика „ Макс Планк ” в Германия сътвориха нов материал за огледала, който се състои от един структуриран пласт, съдържащ единствено няколкостотин идентични атома. Те са ситуирани в двуизмерен масив от оптична решетка, формиран от лазерни лъчи, и са подредени по регулярна скица със стъпка по-къса от дължината на вълната на оптичния преход на атома. Това са първите пробни резултати от неотдавна зародилото научно направление в квантовата оптика с подредени атоми.
Учените демонстрираха за първи път, че дори един структуриран пласт от няколкостотин атома може да образува оптично огледало, което го прави най-лекото от всички вероятни. Новото огледало е с дебелина едвам няколко десетки нанометра, което е хиляда пъти по-тънко от човешкия косъм. Независимо от това, отражението от него е толкоз мощно, че може да се види дори с невъоръжено око.
Основните вътрешни свойства на новия тип огледало са две: спретнат модел на атома и дистанцията сред дължината на вълните на моделиращите лазери. Това разрешава да се потисне дифузията на светлината, комбинирайки отражението в еднопосочен и непрекъснат лъч светлина.
Заради релативно близкото разстояние сред атомите, един входящ фотон може да се отрази няколко пъти сред атомите, преди да бъде отразен.
Ефектът от това е угнетяване на разсейването на светлината и отскачащите фотони. Според създателите, по този метод се усилва реакцията на външното поле, което значи доста мощно отражение.
Самото огледало е доста фино и невидимо, само че апаратът, в което е основано, е задоволително огромен. Той има повече от 1000 обособени оптически детайла и тежи към 2 тона. Поради това новият материал надали ще бъде употребен в бита, само че научното значение на създаването е огромно, написа БГНЕС.
Квантовата оптикомеханика е непрекъснато разрастващо се поле за проучване на квантовата природа на светлината благодарение на механични устройства. Работата на учените може да помогне да бъде основана квантова памет или да се направи оптично огледало с квантово превключване, което би било значимо достижение в региона на обработването на информация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР