Германски джихадист от сирийски произход, обвинен в участие в планирането

...
Германски джихадист от сирийски произход, обвинен в участие в планирането
Коментари Харесай

В Сирия задържаха германски джихадист, свързан с атентатите от 11 септември

Германски джихадист от сирийски генезис, упрекнат в присъединяване в планирането на атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати, е хванат от кюрдските сили в Сирия, съобщи кюрдски пълководец, представен от Агенция Франс Прес.

"Мохамед Хайдар Заммар е бил хванат от кюрдските сили за сигурност в Северна Сирия и бива разпитван ", сподели кюрдският офицер без повече детайлности. Пленникът, който е на възраст сред 50 и 60 години, е упрекнат, че е вербувал реализатори на атентатите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк и Вашингтон.

През декември 2001 година той е бил арестуван в Мароко в интервенция с присъединяване на сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ и предаден на сирийските управляващи две седмици по-късно. В Германия, където против него е издадена заповед за задържане за принадлежност към терористична организация, някои депутати упрекнаха държавното управление си, че не поставя задоволително старания да отбрани немски жител, който може да бъде изтезаван и съден в неправдив развой.

През 2007 година сирийски съд го осъжда на 12 години затвор за принадлежност към "Мюсюлманските братя ", за което тогава е можело да се наложи смъртно наказване. Четири години по-късно обаче, при експлоадирането на спора в Сирия, доста ислямистки пандизчии са пуснати на независимост и се причисляват към джихадистки групировки. Групировката "Ислямска страна " известно време контролираше северни и източни региони на Сирия, откъдето бе прогонена от подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски милиции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР