Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост

...
Германски депутат обяви в понеделник, че няма да поеме пост
Коментари Харесай

Заради скандал приближен на Урсула фон дер Лайен се отказа от назначение в ЕК

Германски народен представител разгласи в понеделник, че няма да поеме пост в Еврокомисията, откакто поради назначението му председателката на институцията Урсула фон дер Лайен стана обект на рецензии на фона на устрема си към втори мандат на поста.

В края на януари Маркус Пипер, евродепутат от ЕНП, партията на Фон дер Лайен, бе номиниран за високоплатена позиция като дипломат на Европейска комисия за дребните и междинни предприятия.

Фурор избухна след назначението посред изказвания, че две дами са били подценени за позицията, макар че били много по-квалифицирани.

Председателката на Европейската комисия почита и в същото време съжалява за решението на Маркус Пипер да откаже позицията за делегат за дребните и междинни предприятия на Европейски Съюз от 16 април, както беше планувано, се споделя в известие на Комисията. Самият Пипер е декларирал пред " Ханделсблат ", че няма да може да работи с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Припомням, подписването на контракта с Пипер провокира остри въпроси. За отговори от самата фон дер Лайен настояха еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, на стопанската система Паоло Джентилони, висшия представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел и еврокомисаря по заетостта Никола Шмит. Според медийни спекулации, назначението му се обвързваше с поддръжката на немските християндемократи за втория мандат на Фон дер Лайен отпред на Комисията.

В изказването се споделя още, че Пипер е потвърден специалист по дребните и междинни предприятия и е победил в процедура от няколко стадия. Автономността на всяка европейска институция при назначението на висши публични лица би трябвало да се зачита. Затова председателката реши да замрази повторното осъществяване на процедурата за избор на делегат за дребните и междинни предприятия до след изборите, се акцентира в документа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР