Германската компания Профайн Енерджи ГмбХ“, представители, на която в началото

...
Германската компания Профайн Енерджи ГмбХ“, представители, на която в началото
Коментари Харесай

Германската компания потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

Германската компания „ Профайн Енерджи ГмбХ “, представители, на която при започване на ноември бяха на посещаване в страната ни за изследване на опциите за пускане на собствен план у нас, публично удостовери своя интерес за огромна инвестиция в построяването на плаващ слънчев парк в Северозападна България. Това стана през днешния ден по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов, изпълнителния шеф на „ Държавната консолидационна компания “ ЕАД Венцислав Димитров и притежателя на немската компания доктор Петер Мросик, оповестиха от Министерство на стопанската система. 

Подписан бе и протокол за желание, който удостоверява капиталовия интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било отговорности за страната. За компанията обаче е значимо да официализира желанията си по оптимално обществен метод като конкретизира евентуалната локация за своята инвестиция – на територията на язовир „ Огоста “.

Към този миг желанието за инвестиция включва повсеместен ремонт и възобновяване на язовирната стена на язовир Огоста и създаване на плаваща слънчева електроцентрала с потенциал в границите на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки следваща дълготрайна употреба, поддръжка и сигурност на язовира и слънчевата електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надвиши 1 милиарда евро, а вложителят се ангажира да употребява български реализатори за реализацията на огромния план.

На база публично декларирания интерес се образува работна група с присъединяване на ангажираните институции, които ще обсъдят плановото желание както и положението на язовира. „ Първоначалният разбор откроява като допустимо решение за реализацията на сходен план на язовирно оборудване провеждането на обществен конкурс, в който всички искащи ще могат да вземат участие и ние не можем да се ангажираме с никакво преимущество за която и да е компания “, акцентира министър Никола Стоянов. По думите му ще започват и срещи с обществеността в района. „ Подобен план не е изграждан в България и ние би трябвало да срещнем жителите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност би трябвало да подсигуряваме свободен достъп на хората, както и опазване на зараждащия се туризъм към язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, тъй като приказваме за произвеждане на слънчева електрическа енергия по напълно екологосъобразен метод “, разяснява министър Стоянов.

Той акцентира, че все още всичко е в начална фаза, само че с днешното документално желание се започва и процеса по изследване на всички законови и административни процедури за реализацията на огромната инвестиция.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР