Германската икономика се е повишила с 2,7% през 2021 г.,

...
Германската икономика се е повишила с 2,7% през 2021 г.,
Коментари Харесай

Германската икономика се е върнала към растеж. Опасността от рецесия обаче остава

Германската стопанска система се е повишила с 2,7% през 2021 година, връщайки се към напредък след спада от миналата година, сочат предварителни данни на Федералната статистическа работа Destatis, представени от Си Ен Би Си.

През 2020 година най-голямата европейска стопанска система се сви с 4,6% на фона на въвеждането на първия народен локдаун и строгите ограничаващи ограничения против разпространяването на короанвируса.

„ Въпреки продължаващата пандемична обстановка, усложненията с веригите на доставки и дефицитът на материали, немската стопанска система е съумяла да се възвърне от внезапния спад от предходната година, въпреки че тя към момента не е достигнала нивото си от преди рецесията “, разяснява ръководителят на Destatis Георг Тил.

От статистическата работа разясняват, че немският напредък през 2021 година продължава да е на 2% под равнище от 2019 година, което значи, че стопанската система не се е върнала на предпандемичното си ниво.

През втората половина на 2021 година се появиха знаци, че немската стопанска система може да бъде ударена тежко от проблемите с веригите на доставки, като през ноември водещите институти за стопански разбори в страната предвидиха растеж на брутния вътрешен артикул за годината от 2,4%.

Перспективите за бъдещето икономическо показване остават неразбираеми поради пандемията.

В понеделник институтът „ Роберт Кох " предизвести, че броят на инфектираните с COVID-19 в страната продължава да пораства с огромна скорост, като последните данни бяха за 80 хиляди нови инфекции за денонощие.

„ Целогодишните данни маскират свиването на брутния вътрешен артикул през последното тримесечие на 2021 година, които акцентират високият риск от това стопанската система да изпадне в криза при започване на актуалната година “, сподели Карстен Бжески от ING Bank.

Икономистите от Pantheon Macroeconomics също означи, че данните удостоверяват внезапно закъснение на  растежа на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на 2021 година

В бъдеще те чакат растежът да бъде нищожен при започване на 2022 година, последван от възобновяване през второто тримесечие на 2022 година

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР